IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
15:47 | 2 септември 2014
Обновен: 16:58 | 24 април 2024

Въртят класика от 1996-а във ФКЦ

Въртят класика от 1996-а във ФКЦ

По материала работи: Слав Велев
Въртят класика от 1996-а във ФКЦ

Класика в световното кино от 1996 г. ще завъртят утре на панорамата „Хитове от Любовта е лудост“ във Фестивалния и конгресен център. Припомняме, че там в момента върви поредица от общо 22 киноленти, показвани в различни издания на Международния кинофестивал „Любовта е лудост“. С панорамата екипът на ФКЦ отбелязва 22-ия рожден на „любовния“ фест, чието начало е поставено в последния петък на август 1993 г.От 18 ч. утре в зала „Европа“ е прожекцията на британския филм „Трейнспотинг“. Лентата е произведена през 1996 г. и е с продължителност 95 минути. Режисьор е известният във филмовите среди Дани Бойл, а в ролите ще видим Юън Макгрегър, Юън Бремнър, Кели Макдоналд, Джони Лий Милър, Робърт Карлайл, Кевин Маккид и др. Филмът е заснет по едноименния роман на Ъруин Уелш. Според кинокритиците това е една от култовите ленти на онова време. А кратката анотация към филма звучи така: Избери живота - намери си работа, постоянно жилище и поемай отговорности. Плащай си сметките и осигуровките - редовно. Носи маркови дрехи. Пазарувай. Избери бъдещето. Но кой изобщо би искал да прави нещо такова, и то доброволно?

Единбург. Марк Рентън е около 20, пада си по хероина и живее заедно с двама свои приятели и едно общо гадже, което има бебе, само че никой не знае от кого точно е детето. Отказвайки за пореден път дрогата, Марк си подарява едно последно друсане и то завършва шеметно в най-мръсната тоалетна, която може да си представите, превърнала се в запазена марка за целия филм...

От  20 ч. утре е прожекцията на „Празникът на козела“, копродукция между Великобритания и Испания, произведена през 2005 г. Режисьор е Луис Льоса, а в ролите ще видим Томас Милиън, Изабела Роселини, Пол Фрийман, Хуан Диего Бото, Стефани Леонидас. Лентата е заснета по едноименния роман на Марио Варгас Льоса.

Санто Доминго, Доминиканската република, 1992 г. Урания Кабрал се завръща в родния си град. Тя трудно може да разпознае стареца - мълчалив и обездвижен, почти инертен. Това е баща й Агустин Кабрал, наричан още Мозъка - президент на Сената и дясна ръка на Трухильо: диктаторствал дълги, дълги години, преди да бъде свален. Но това се е случило преди много време. Урания си спомня всичко 30 години по-късно. Тя говори за миналото с леля си и братовчедите, които не разбират защо тя не е идвала да види тях или баща си толкова години. В крайна сметка тя ще признае ужасната тайна, която я е задържала далеч от дома и семейството завинаги - тайна, съсипала живота й. "Празникът на козела" е и историята на мъжете, жертвали живота си, за да сложат край на една от кървавите тирании в скорошната история на Латинска Америка. Тяхната епична история и тази на Урания са преплетени в завладяващ калейдоскоп от любов, омраза, смърт и насилие. 

Черно море

Коментари

Новини Варна