IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
09:00 | 5 септември 2014
Обновен: 16:58 | 24 април 2024

Звездно жури ще оценява филмите на световния фестивал

Звездно жури ще оценява филмите на световния фестивал

По материала работи: Юлиян Атанасов
Звездно жури ще оценява филмите на световния фестивал

 


Знаменитости от сферата на анимационното изкуство ще оценяват тази година конкурсната програма на Световния фестивал на анимационния филм „Варна 2014“, който ще се проведе от 10 до 14 септември във Фестивалния и конгресен център. В състава на международното жури влизат Ото Алдер (Швейцария), Флоранс Миай (Франция), Михаил Алдашин (Русия), Иван Веселинов (България), Жан-Люк Слок (Белгия). Звездният отбор ще определи победителите измежду 86 филма.
Ото Алдер работи като програмен куратор и участва в журита и селекционни комисии на фестивали по цял свят. Съосновател и организатор на фестивалите в Щутгарт, Лайпциг, Талин, Турку и др. Автор на филми, фотографии и инсталации, а от 2002 г., преподавател по история на киното и история на анимацията в Университета по приложни науки и изкуство в Люцерн.
Флоранс Миай е режисьор на късометражни филми, художник и преподавател. Като режисьор Флоранс е създала девет късометражни филма, най-вече посредством техниката на рисуване под камера. Всеки един от филмите ѝ е много успешен и през 2002г. тя печели „Сезар“, а през 2006 г. получава награда на филмовия фестивал в Кан. Печелила е награди и на фестивалите в Клермон-Феран, Хирошима, Еспиньо и др. През 2011 г., заедно с двама колеги режисьори Флоранс започва работа по един много амбициозен проект – „Меандри“, 23-минутна късометражна пясъчна анимация и поредица от 6 филма по 5 минути, по стиховете на Овидий.
Михаил Алдашин завършва кинорежисура в Държавния институт по кинематография в Москва през 1987 г., в бившата СССР, а през 1989 г., завършва сценарий и режисура в майсторския клас на Юрий Норщейн. В периода до 2008 г., Алдашин работи като филмов режисьор, сценарист, художник и продуцент в анимационни студиа „Пилот“, „Съюзмултфилм“ и „Мишка“ и в рекламна агенция „Теко“ в Москва. От 2008 г., Михаил Алдашин работи като независим художник и кинорежисьор, а от май 2013 г., е художник-постановчик за „Съюзмултфилм“.
В анимационното кино като автор Иван Веселинов дебютира с филма „Въжеиграчът“ (1969). Дългата му филмография като сценарист, художник - постановчик и режисьор включва около 100 филма, за които получава отличия от престижни кинофестивали у нас и в чужбина. Изложби с негови творби се показват във Франция, Австрия, Алжир, Италия и България. От 1997 преподава анимационна режисура в Нов български университет, където през 2003 е удостоен със званието „Почетен професор“ за заслуги към университета и към българското анимационно кино.
Жан-Люк Слок е преподавател в Академията за изящни изкуства в Лиеж. Продуцент на анимационни филми. Ръководител на анимационни работилници за деца, младежи, възрастни и студенти по цял свят. Член на журито на международни филмови фестивали в Анеси, Анжер, Сеул, Еспиньо, Монреал…

Коментари

Новини Варна