IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
18:09 | 11 септември 2014
Обновен: 14:00 | 15 април 2024

Стягат селекцията за „Златната роза 2014“

Стягат селекцията за „Златната роза 2014“

По материала работи: Борис Проданов
Ясна е селекцията за „Златната роза 2015"

В очакване сме на обявяването на селекцията за фестивала на българския филм „Златната роза“. Неговото 32-ро издание ще се проведе от 11 до 17 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна. Така се развиват нещата в родното кино в последните години, че новината за самото провеждане на фестивала вече е повод за радост. Знаем колко трудно се произвеждат днес у нас филми. Поради липса на достатъчно продукция „Златната роза“ не се проведе миналата година. Парите за кино все не стигат, което и правителство да управлява. Иначе творци си имаме – и добри режисьори и сценаристи, имаме и талантливи актьори. Слава Богу, тази година край морето ще гледаме отново много българско кино. Състезателната програма е за късометражни и пълнометражни филми, произведени в периода 1 август 2012 - 31 юли 2014 г. В програмата влизат филми, субсидирани от Националния филмов център, и такива, които са „независими“, т.е. субсидирани от други лица или институции. Форумът е полезен и за кинотворците, и за публиката. Във фестивалните дни Варна се превръща в киностолица – тук режисьори, сценаристи, актьори беседват, обменят мнения и опит. Публиката от своя страна намира контакти с творците, вижда и онова, което родното кино създава въпреки трудните условия.
По традиция, както всяка година, зрителите ще аплодират и филми, които правят своята премиера в България. Макар селекцията все още да се пази в тайна, публиката със сигурност ще види един филм от „Любовта е лудост 2014“. Става дума за лентата на режисьора Иван Ничев „Българска рапсодия“, завършен през май т.г. „Българска рапсодия“ направи световната си премиера във Варна като първи филм извън конкурсната програма на „Любовта е лудост“. Както „Черно море“ вече писа, екипът е успял да направи един изключително човешки филм. Филм, който, стъпил на събитията у нас отпреди 9 септември – и по-точно депортирането на евреите, пресъздава една тийнейджърска история, която се гледа на един дъх. Темата за евреите и съдбата им у нас много фино и деликатно е пречупена през една лична история, през историята на едно семейство, а съдбите на персонажите така се преплитат, че на преден план изпъква не самото историческо събитие, а вечните въпроси на човешкото битие – въпросите за приятелството и първите любовни трепети, за рухналите надежди и за мечтите, на които човек се уповава в житейския си път. Така третирана, темата за българските евреи като че ли виждаме за първи път в родното кино. Филмът залага на популярни и утвърдени актьори, които се изявяват заедно с млади и неизвестни изпълнители. Васил Михайлов, Татяна Лолова, Георги Мамалев, Димитър Рачков си партнират на екрана с Анджела Недялкова (Шели), Кристиян Макаров (Мони) и варненския талант Стефан Попов (Жожо).
По традиция журито и тази година ще раздаде дузина награди. Заедно с голямата награда „Златната роза“ за пълнометражен и късометражен филм, ще има още призове за най-добър режисьор, за най-добър сценарий, за операторско майсторство, за най-добра актриса, най-добър актьор, наградата за дебют, на публиката и на критиците.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна