IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
07:53 | 18 септември 2014
Обновен: 21:15 | 25 април 2024

Творби на Микеланджело пристигат за първи път у нас

Творби на Микеланджело пристигат за първи път у нас

По материала работи: Златина Добрева
Творби на Микеланджело пристигат за първи път у нас

За първи път в България пристигат творби на големия италиански ренесансов майстор Микеланджело Буонароти, по случай отбелязването на 450 години от смъртта му.
Изложбата "Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция" ще бъде открита днес, 18 септември, от 18.30 часа в Националната художествена галерия, съобщиха от Италианския културен институт в София.
Експозицията е с куратор д-р Пина Раджониери, директор на "Каза Буонароти", а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата-музей. Изложбата ще бъде отворена до 15 декември 2014 г., придружена e от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на "Каза Буонароти".
"Каза Буонароти" - домът на семейство Буонароти, днес е институцията, която съхранява историческата памет за живота и изкуството на майстора, като едновременно е музей, архив, библиотека и място за изследвания.
Събитието е плод на сътрудничество между Италианския културен институт в София и Националния музей на българското изобразително изкуство и под на патронажа на Посолството на Италия.
Изложбата ще бъде открита официално от министър-председателя проф. Георги Близнашки.

Коментари

Новини Варна