IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
18:28 | 22 септември 2014
Обновен: 17:37 | 11 май 2024

В галерия „Ларго“: Художник търси видимата страна на невидимото

В галерия „Ларго“: Художник търси видимата страна на невидимото

По материала работи: Юлиян Атанасов
В галерия „Ларго“: Художник търси видимата страна на невидимото



Самостоятелна изложба живопис и скултура подреди в галерия „Ларго“ художникът Цветан Лазаров. Сбирката е под надслов „Видимата страна на невидимото“ и е своеобразно продължение на темите от предходните изложби на твореца - „Хоризонт на събитията” (2012) и „Геометрия на невидимото” (2014).
„…Картината е видим, функционален образ на мислите и емоционалните рефлексии на художника, а също така израз на границата между вътрешния свят на художника и възприятията на зрителя. Същността обикновено е невидима. Видим е образът. Видимо е проявлението на идеята, така, както светлината дава видима форма и цвят на всичко материално, оставайки субстанциално невидима. Невидимите мисли, възприятия и чувства на художника, като импулс за творчество, пораждат необходимост от създаване на реална видимост. Търсейки техния адекватен образ върху бялото платно и превръщайки ги в една нова реалност, художникът създава видимото изображение.….”, откровеничи Цветан Лазаров.
Обличайки своята невидима мисъл в цвят, художникът я поднася пред очите на зрителя, правейки видими най-съкровените си мисли и чувства, оголвайки и вадейки на показ скритите кътчета на душата си. В повечето от творбите откриваме любим сюжет на художника – красотата на жената, превърната във видим израз на невидимата й, но вечна същност – на вдъхновителка – безплътна, почти разтваряща се в далечната светлина на хоризонта, но и на изкусителка, застанала сякаш почти пред нас с ябълка в ръка, толкова близо, че можем да почувстваме топлината на кожата й“, казва галеристката Нели Вълчева.
Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” и продължава образованието си в Националната художествена академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има 38 самостоятелни изложби у нас и в чужбина.
Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 8 октомври.~

Коментари

Новини Варна