IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
12:47 | 1 октомври 2014
Обновен: 14:01 | 15 април 2024

Трупи от 15 страни протягат ръце към „Златният делфин" (СНИМКИ)

Трупи от 15 страни протягат ръце към „Златният делфин" (СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
Трупи от 15 страни протягат ръце към „Златният делфин" (СНИМКИ)

Почна се. 16-ото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин“ стартира официално днес. На практика започва не само един от многото фестивали на Варна. Започва един същински празник – такъв, какъвто само куклениците могат да си спретват. Вярно е, правят го веднъж на 3 години, но пък се помни. Защото, освен всичко друго сериозно в него, „Златният делфин“ е купон. Такъв, какъвто могат да си устроят само неповторимите куклени актьори. Видяхме го още на старта. Един изключително жизнерадостен поздрав към участниците от студентите третокурсници от НАТФИЗ. И аплодисменти за тяхната преподавателка проф. Жени Пашова. На закритата сцена на Кукления театър – подобаващо откриване. Хем тържествено, хем весело и с много настроение. Така, както го умеят любимите актьори от варненския куклен театър. Който си го може, си го може.
„За мен е чест и удоволствие да открия най-стария куклен фестивал в България, който създава много емоции. Варненци се гордеем с тази проява. „Златният делфин“ създава условия да се видят постиженията, да се сверят часовниците в това изкуство. Нека най-добрият спечели това благородно състезание“, заяви в приветствието си кметът на Варна Иван Портних, под чиято егида се провежда фестивалът.
Последваха поздравителни адреси от Министерството на културата и от шефа на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. И много цветя, естествено.
150 трупи от 38 държави със 160 заглавия са заявили интерес към участие в тазгодишното издание на феста, казаха организаторите. Селектирани са 15 трупи с 18 заглавия в конкурсната програма. И гости от  Испания, Грузия, Корея, Италия, Гърция, Португалия, Израел, Франция. Надпреварата за голямата награда – в две категории, постановки за деца и за възрастни.
Първото заглавие в конкурсната програма се завъртя веднага след официалното откриване. Басни по Лафонтен пресъздаде трупата на Държавния куклен театър Бургас. Едно добро начало – все пак мъдростта е стара, колкото света, стига да умеем да четем поуките...
Днешната програма започва в 11,30 ч. с постановката на столичния куклен театър „София“ на сцената на ДКТ – Варна. Ще видим пиесата за деца „Приказка за скитника крал“.
От 16 ч. в Художествената галерия „Борис Георгиев“ гостува Държавният куклен и младежки театър от Батуми, Грузия, с детската постановка „Цветна мъгла на морския бряг“. В 18 ч. отново на сцената на ДКТ – Варна, домакините се представят с детската постановка „Малки вълшебници“. От 19,30 ч. в художествения музей „Георги Велчев“ се открива сценографска изложба на студенти от класа на проф. д-р Васил Рокоманов и Силва Бъчварова – преподаватели в НХА – София. Ще бъде представена и книгата на проф. д-р Рокоманов „Куклена сценография за вълшебна приказка”. В 21 ч. на сцената на ДКТ – Варна, се представя копродукцията Франция – Испания на „Aрп aн Перигор“ и „Ла Мар де Марионетас“ - детската пиеса „Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ“.
Юлиян Атанасов

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна