IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
17:17 | 6 октомври 2014
Обновен: 16:57 | 24 април 2024

Българин ще е сред носителите на Наградата за литература на ЕС за 2014 г.

Българин ще е сред носителите на Наградата за литература на ЕС за 2014 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българин ще е сред носителите на Наградата за литература на ЕС за 2014 г.

Български писател ще бъде един от 12-те носители на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата, пише dnes.bg. Лауреатите ще бъдат обявени на 8 октомври на Панаира на книгата във Франкфурт. Наградата има за цел да привлече вниманието към новите таланти и да насърчи публикуването на техните книги в различни страни, както и да изтъкне европейското културно многообразие.
Връчването на наградите на тазгодишните лауреати ще се състои на 18 ноември в "Concert noble" в Брюксел в присъствието на официални лица, както и на видни личности от света на литературата, културата и политиката. Eвропейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу е изпратила покана за тържеството и на българския министър на културата.
Това ще е шестото поред официално връчване на наградите за литература на ЕС, честващо културното многообразие и майсторство във всички форми на изразяване. През 2011 г. лауреат на престижната награда за литература на ЕС стана българският писател Калин Терзийски.
В инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа.
Бъдещият носител на наградата от България за 2014 г. заедно с другите лауреати от още няколко страни ще получи и покана за участие в публична дискусия на 19 ноември, която ще се състои в престижната Международна къща на литературите Пасса-Порта в Брюксел.

 

Коментари

Новини Варна