IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
06:57 | 9 октомври 2014
Обновен: 18:26 | 10 май 2024

„Свекърва” - през погледа на Стоян Радев

„Свекърва” - през погледа на Стоян Радев

По материала работи: Златина Добрева
„Свекърва” - през погледа на Стоян Радев

За пръв път в България пиесата е играна във Варна, родния град на Антон Страшимиров
Дългоочакваното културно събитие дойде. Утре и в събота на сцена „Филиал“ актьорите от варненския театър представят премиерата на „Свекърва“ от Антон Страшимиров. За ония театрални зрители, изкушени от великото изкуство, предизвикателствата са поне три.
Първо, режисьор на спектакъла е не кой да е, а известният и обичан варненски актьор Стоян Радев. Публиката го познава и в ролята му на режисьор – достатъчно е да си припомним една великолепна негова постановка - „Паметта на водата“ от Шийла Стивънсън. Тази постановка на Стоян Радев е едно от най-силните неща, поставяни на варненска сцена през последните години. Тежък, многопластов, сериозен театър. Естествено  на фона на отлични актьорски превъплъщения. Сега Стоян се обръща към една пиеса на Антон Страшимиров и ни предлага своя прочит на текста. Така, както той може и той знае. Няма съмнение, че резултатът ще е добър.
Второто предизвикателство е фактът, че авторът на текста е писател от Варна, а на наша сцена „Свекърва“ е играна за първи път в България преди цели 107 години - на 21 февруари 1907 г. Два месеца по-късно - на 23 април 1907 г., е представена и в Народния театър в София.
И третото предизвикателство – актьорският състав в това представление. Вече сме свикнали да гледаме на всеки нов спектакъл на варненската драма с нужното уважение и респект. И заради сериозния и разнообразен афиш, и заради високо вдигнатата естетическа летва, и заради великолепния актьорски състав, който ДТ „Стоян Бъчваров“ притежава.
Главната роля в пиесата – свекървата Констанца, е поверена на Веселина Михалкова. Теодора Михайлова пресъздава образа на Старата, Стефан Додуров ще видим като сина на Костанда - Велчо-Свилен, а Петя Янкова - като неговата съпруга Дечка. Останалите роли изпълняват Милена Кънева (Неделя), Даниела Викторова (Дафинка), Николай Кенаров (Дойчинов), Николай Божков (Кереков), Гергана Арнаудова (Керекова), Биляна Стоева (Марийка), Юлияна Чернева (Радка), Пламен Димитров (д-р Живков), Нели Вълканова (акушерка), Нено Койнарски (Асенчо), Петя Куртева, Мария Александрова, Йорданка Маринова, Миглена Кръстева, Зора Иванова (акушерки), Недялко Стефанов (вестникарчето).
Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова.

Авторът за „Свекърва”
„...В нашия бит има нещо чуждо за живота на всички европейски народи: у нас челядното зло е злата свекърва, а не злата тъща. И това тегли една черта в българския бит, която е съвсем необяснима за чужденците (даже за най-близките нам - руси и сърби). В интимния семеен мир авторитетът на майката у нас бие тоя на бащата... И българската майка, привързана към челядното стопанство с посочените битови привилегии, след смъртта на своя съпруг (или даже приживе на такъв) „командари” в челядта, т.е. явява се като властна над сина си и, значи, също над неговата невеста. А оттам иде крамола - и народът е създал поговорка - „две жени под една стряха не събирай”. Войната между свекървата и снахата в българския живот е вездесъща и неизменна.
Към края на 90-те години от миналия век в София се откриха курсове за акушерки. Те се изпълниха с дерайлирали (първи!) девици. За тях се шушукаше вече в цялата страна: надеждата им да стъпят в брак била в подмамване на чужд съпруг...
Така построих комедията си „Свекърва” - битовото зло от векове преплетох с новите прояви в живота...”

Коментари

Новини Варна