IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
06:23 | 11 октомври 2014
Обновен: 00:35 | 4 май 2024

Художнички от България и Словакия направиха обща изложба

Художнички от България и Словакия направиха обща изложба

По материала работи: Златина Добрева
Художнички от България и Словакия направиха обща изложба

Художничките Радостина Доганова от Добрич и Ксения Бергерова от Братислава, Словакия, показват съвместна изложба в Градската художествена галерия на Варна. Експозицията е озаглавена „1 + 1“.
Изложбата представя две авторки, които работят в областта на живописта. Срещата им в една обща експозиция не е случайна. Пътищата им се пресичат за пръв път по време на следването им в Академията за изящни изкуства в Братислава, където се оформя началото на техните творчески и художествени платформи, които ще развият впоследствие. И двете художнички убедително присъстват на сцената на съвременното изкуство в Словакия.
Радостина Доганова е родена на 15.8.1975 г. в Добрич. Завършва първо Националната художествена академия, а после и Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава, специалност „Живопис”. През 2010 г. защитава докторантска теза в същата академия.
Ксения Бергерова е родена на 13.7.1977 г. в Братислава. Завършва Академия за изящни изкуства и дизайн, специалност „Живопис”. През 2000 г. завършва Академия за изящни изкуства в Краков, Полша, а през 2004-а защитава докторантска теза в Академията за изящни изкуства и дизайн, Братислава. От 2004 до 2014 г. е асистент в катедра „Консервация и реставрация” в същата академия.
Доганова и Бергерова работят заедно в едно ателие в Академията в Братислава в продължение на 5 г. Общият път в търсенето на нови решения на поставените творчески проблеми и задачи свързва двете художнички още в началния им етап на развитие. Днес, 12 години по-късно, художничките представят творчески платформи, които са напълно различни по формална и идейна страна. Живописният им почерк е специфичен, оригинален, различен като колорит, усещане и темперамент. В творчеството си Радостина изминава постепенно пътя към абстракцията, към структурната  живопис. Търсенията на Ксения са между фигуративната и абстрактната композиция, където се забелязват и известни влияния от изкуството на Византия, а също и от това на Близкия и Далечния изток. Въпреки посочените различия се усещат общите идейни начала в миналото на авторките.
Изложбата може да се разгледа до 30 октомври.

Коментари

Новини Варна