IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
05:57 | 17 октомври 2014
Обновен: 06:35 | 15 май 2024

Художникът Ненко Чернев: Да почнем да забелязваме ангелските крилца у всекиго от нас

Художникът Ненко Чернев: Да почнем да забелязваме ангелските крилца у всекиго от нас

По материала работи: Златина Добрева
Художникът Ненко Чернев: Да почнем да забелязваме ангелските крилца у всекиго от нас

Художествена изложба под наслов „Непознатите ангели“ откриват днес в 19,30 ч. Ненко Чернев и Юлия Бузилова. Експозицията е подредена в галерия „Графит" и включва 11 портрета с 12 образа. С творците разговаряме часове преди официалното откриване на изложбата. Двамата са единодушни, че непознатите ангели са много и са около нас. Трябва само да имаме сетива, за да ги видим.

Ненко Чернев (вдясно) и Юлия Бузилова са работили активно върху проекта близо 3 години. Снимка Пламен Гутинов

- Юлия, как се работи с Ненко Чернев?
- Трудно, но много приятно. Истински се работи. Той е автор, който те кара непрекъснато да си в напрежение, не оставя една минута спокойствие, което пък те мотивира допълнително. Може би това е и отговорът на въпроса как успяхме за толкова малко време да направим тези огромни картини. Много съм благодарна на Ненко, че ме включи в своя проект.
- За колко време нарисувахте платната?
Ненко Чернев: Първата скица на идеята е отпреди 5-6 години. Тогава обаче нямах възможност да намеря подходящия екип. Не бях готов за тази авантюра, ако мога така да я нарека. Реалното време, за което изпълнихме тези 12 картини, е две години – работа като непрекъснат процес.
- Как се роди идеята за проекта?
Н.Ч.: Историята е малко странна, но ще ви я разкажа. Преди 8-9 години видях една стара приятелка - Дияна Янкова се казва, край морето в една ранна утрин. Тя се заиграваше с някакви лебеди, които аз видях като гъски, и не зная защо, си представих как тази Дияна иска да превземе Рим. Това беше просто образ. От там тръгна всичко – бавно, бавно, ден след ден, да видим как ще бъде с крила, и т.н. Когато се запознах с Юлия преди 4-5 години, започнах да виждам яснота по проекта. После нещата тръгнаха по-гладко и по-ясно. Самата тема се изчисти, доби характер. Не декоративен, а философски.
- Кой избра името непознатите ангели?
Н.Ч.: Моя е идеята. Струва ми се, че е силно заглавието. Исках да намеря и покажа не познатите библейски ангели, а непознатите. За много хора те наистина са непознати. Но съм убеден, че всеки от нас има ангелски крилца. В един момент трябва да почнем да ги забелязваме. Ако бъдем малко по-позитивни и доверчиви, тогава нещата ще се получат. Това е посланието.
- Как решихте да работите заедно?
Юлия Бузилова: Стана спонтанно. Дойдох да попитам дали тук може да се направи изложба. Категорично ми отказаха. В  един момент обаче нещата се завъртяха. Ненко ми даде една поръчка, едно изпитание, с което се оказа, че съм се справила. После ми предложи да ме включи в един проект.
- Какво можете да кажете за Юлия като художник?
Н.Ч.: Лъчезарно дете, позитивно, кадърно, как може да се работи лошо с нея? Юлия има невероятно усещане за отговорност. Виждам и едно израстване у нея в процеса на работа.  
- Теодоси Спасов ще бъде на откриването, как го привлякохте за идеята?
Н.Ч.: Свързва ни приятелство, което не сме афиширали много. Аз се възхищавам от него като творец, като личност. Той се съгласи само с две думи. Не зная какво е подготвил за откриването, но той е професионалист, не се съмнявам, че ще е нещо добро.
- Колко време ще остане подредена изложбата?
Н.Ч.: Всичко зависи от откриването, от настроението на всички нас. Редно е да постои един месец.
Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна