IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
08:05 | 25 август 2014
Обновен: 19:41 | 22 април 2024

ИАРА: 4 пъти нараства финансовата помощ за нови аквакултури

ИАРА: 4 пъти нараства финансовата помощ за нови аквакултури

По материала работи: Юлиян Атанасов
ИАРА: 4 пъти нараства финансовата помощ за нови аквакултури




113 543 226,70 евро е финансовият ресурс за изпълнение на приоритетите и мерките на Програмата за морско дело и рибарство (2014 - 2020 г.). В тази сума 88 066 622 евро е делът на Европейския фонд за морско дело и рибарство, което реално е увеличение на бюджета с над 8 млн. евро спрямо определения от Европейската комисия през изминалия програмен период. Само по мерките, свързани с производството на аквакултури и преработката на рибни продукти, са заделени 4 пъти повече средства от досегашните. Това заявиха за в. „Черно море” от дирекция „Европейски фонд за рибарство“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) след публичното обсъждане на новата програма, което се проведе наскоро.
Договарянето на еврофинансирането е съобразено с шестте приоритета на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), приети на 15 май т.г., обясниха експертите от дирекцията. По думите им те са разделени на секторите: рибарство, аквакултури, заетост и териториално сближаване, предлагане на пазара, преработване, насърчаване изпълнението на общата политика в областта на рибарството (ОПОР) и за интегрираната морска политика (ИМП). В. „Черно море” вече информира за очакваната нова насока в подпомагането на бранша, която вече става факт (виж броя от 17 март т.г. „През новия програмен период проектите за аквакултури стават приоритетни за еврофинансиране”). Според последните изменения в ОПОР, които са в сила от тази година, между 2015 и 2020 г.

ще бъдат ограничени квотите за риболов,

което трябва да осигури запазването на рибните ресурси занапред. Тези ограничения ще бъдат за сметка на рязкото увеличаване на производството на аквакултури, за да не се наруши пазара на рибни продукти. За изпълнението на мерките по този приоритет са заделени 36 215 000 евро, което представлява близо 30% от общия бюджет на програмата. По отношение на аквакултурите основният финансов ресурс е насочен към мярката, свързана със създаване на нови и модернизиране на съществуващите стопанства, диверсификация на продукцията, както и за добавяне на стойност и разнообразяване на дейността. Отделно е предвидена мярка за инвестиции за насърчаване на биологични или енергоефективни производства. Финансово ще бъдат подкрепи и инвестициите за повишаване на знанията в областта на изкуственото отглеждане на риба и други морски и сладководни видове, коментираха от ИАРА.
В новата програма е заложено и финансовото подпомагане за иновативни проекти - както в сферата на аквакултурите, така и на рибарството. Например при аквакултурите се предвижда въвеждането на нови методи за отглеждане, включително и за някои морски видове като калкан и др. Фирмите ще могат да използват средствата за по-устойчивото използване на морските ресурси, за въвеждане на нови по-добри техники за риболов, водещи до намаляване на въздействието върху околната среда. Например ще могат да бъдат купувани уреди с по-висока избирателност, такива за намаляване на нежелания риболов.
В сферата на аквакултурите се планира да стартират и

нови схеми за финансиране

Ще се даде възможност за диверсификация на производството чрез мярка за нови форми на доход в сферата на аквакултурите. Чрез нея кандидатите, които имат стопанства, ще могат да финансират свои проекти, например за преработка на продукцията си, за нейното предлагане на пазара, както и за развитие на други допълнителни дейности. Предвижда се още нова схема за управление на риска, чрез която ще могат да се застраховат запасите от аквакултури в стопанствата при бедствия, като идеята е по този начин да се намалят потенциалните загуби.
Въпреки първоначалните опасения, че този път няма да има средства за рибопреработка, такава мярка е заложена. Към нея ще бъдат насочени 12 017 000 евро. Те са предвидени за безвъзмездно финансиране на дейности за насърчаване на предлагането на рибни продукти на пазара и представляват малко под 12% от общата сума по програмата. Акцентът ще бъде върху инвестициите за преработване на продуктите от риболов и аквакултури. Ще бъде поощрено създаването на организации на производителите, на техни асоциации или на междубраншови организации в секторите рибарство и аквакултура, чиято цел е да се предлагат по-големи количества продукция на пазара, пише още в новата програма. Ще може да се подават и проекти за маркетинг, реклама на произвежданите продукти, както у нас, така и в други държави.
25 514 500 евро са предвидени за подобряване на

инфраструктурата в рибарските пристанища,

изграждане на кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки през новия програмен период. За съжаление, във Варна въпросът за новото рибарско пристанище продължава да стои без отговор. Засега отпада вариантът за неговото изграждане на южния бряг на плавателния канал в района на кв. Аспарухово”. Подобна участ застрашава и идеята за преустройството на бившия военен кей в Балчик за рибарско пристанище. С други думи по Северното Черноморие, за разлика от Южното, все още няма нито едно решение за подобен инфраструктурен проект.
В програмата е предвидена и мярка за добавяне на стойност и повишаване качеството на продуктите. Друг важен акцент е подпомагането на иновации и диверсификация на дейностите извън търговския риболов.

Подпомагането на дребните рибари

също става важен приоритет в новата програма, подчертаха експертите от агенцията. Около 2000 малки рибарски лодки са регистрирани по морското ни крайбрежие. Идеята е те да се обединят в местни инициативни рибарски групи (МИРБ), чрез които да защитават своите интереси. По Северното Черноморие вече са сформирани две такива МИРБ, които са публично-частни партньорства, базирани на териториите на общините: Каварна, Шабла, Балчик, Бяла, Долни чифлик, Аврен. За подпомагане и сближаване на МИРБ у нас са заделени общо 17 858 823 евро.
По отношение изпълнението на ОПОР са предвидени две мерки – контрол и правоприлагане и събиране на данни. Общият бюджет за тези дейности възлиза на 12 414 579 евро. Важен приоритет през новия програмен период е насърчаването на изпълнението на интегрираната морска политика (ИМП), за което са заделени 3 333 333 евро. Предвидени са средства и за техническа помощ по инициатива на държавите членки в размер на 5 500 000 евро.
През следващия месец нашата програма за морско дело и рибарство (2014 - 2020 г. ) с включени общо 22 мерки за финансиране, трябва да бъде представена в ЕК и се очаква да бъде одобрена до началото на 2015 г. Тогава ще бъдат отворени и първите мерки, допълниха от ИАРА.
По досегашната ОП „Рибарство” (2007 - 2013 г.) са договорени 98% от средствата и са разплатени близо половината. Според експертите тя е стартирала най-късно в сравнение с другите програми - едва през 2010 г. и беше първата, по която загубихме пари. Очакваме парите за българския рибарски сектор, който дава поминък на близо 15 000 души, да бъдат усвоени почти на 100%, твърдят от ИАРА.
 
Стефан Денков

 

Коментари

Новини Варна