Лодки от тиквички с ориз, гъби и бейби моркови

Изключително вкусно и елегантно ястие, подходящо за пости, капризни деца и гости!

Лодки от тиквички с ориз, гъби и бейби моркови

Необходими продукти за 4 порции:

 

4 бр. малки тиквички (около една педя)

1/2 ч.ч. ориз

1/4 глава кромид лук.

1 ч.ч. замразен зеленчукв микс с царевица, грах и моркови

1 бурканче (около 320 гр.) мариновани гъби

200 гр. замразени бейби моркови

3 суп. лъжици зетин

1/4 ч.л. куркума

копър на вкус (по желание)

сол на вкус

няколко зърна черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Бейби морковите се задушават с малко зехтин и маринованите гъби докато омекнат. В отделен съд се задушава с 1 с.л. зехтин ориза с нарязания на ситно лук, добавяте замразения зеленчуков микс, след това 1 и 1/2 к.ч. топла вода, подправките и оставяте на слаб огън да изври водата.

 

 

Добавяте към тази смес задушените моркови и гъби, разбърквате и плънката е готова. 

 

Отрязвате тънка филия (по дължина) от всяка една от тиквичките. Издълбавате с малка лъжичка вътрешността (почти до кора, като запазвате издълбаната вътрешност за приготвяне на крем супа или пюре от тиквички). Надупчвате на няколко места с остър нож. Посолявате леко лодките и ги пълните с готовата смес.

 

 

Поставяте отгоре капаче от отрязаният предварително лист тиквичка. Ако ви остане плънка можете да я разпределите отстрани в тавичката.

 

 

Добавяте 1 к.ч. вода и печете на 220 градуса до готовност (да омекнат тиквичките)

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

 

 

 

 

 

Коментари

Начало
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата