IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
15:01 | 11 март 2015
Обновен: 16:01 | 15 април 2024

Ремонтират три войнишки паметника

Първият е Паметникът на граничаря

По материала работи: Златина Добрева
Ремонтират три войнишки паметника

Три от общо 11 войнишки паметника във Варна ще бъдат ремонтирани тази година, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към община Варна.
Първият е Паметникът на граничаря, който е в изключително лошо състояние в резултат на частични ремонти, извършвани с евтини и некачествени бои и материали.
Стъпалото на върха на паметника, върху което е скулптурната композиция, е полуразрушено, надписите на плочите са напълно нечетими и трябва да бъдат позлатени отново. Квадратното стъпало с кръстовете, както и колоните са напукани, а мазилката е силно повредена. За ремонта на монумента общината отпуска 10 000 лева, очаква се допълнителна финансова подкрепа от Министерството на отбраната, както и експертно сътрудничество от Националния институт за недвижимо културно наследство.
Предстои ремонт и на паметника, посветен на Сръбско-българската война. За него са отделени 8000 лева, предназначени за смяна на мазилката върху целия монумент. Спонсори ще се търсят за нова позлата на кръста върху лицевата страна на паметника. Такава е направена преди 18 години също с дарения.
Тази година завършва и започнатия в средата на миналата година ремонт на Паметника на приморци, загинали във войните /1912-1918 г./, чиято връхна част беше в твърде лошо състояние, обобщават още от дирекция „Култура и духовно развитие“.

Коментари

Новини Варна