IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
17:32 | 11 март 2015
Обновен: 20:44 | 27 февруари 2024

Държавните предприятия дават 60 % от печалбата си

Парите ще отиват в републиканския бюджет.

По материала работи: Деян Михайлов
Държавните предприятия дават 60 % от печалбата си

Правителството прие Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2014 година. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет.

В съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет за 2015 г., процентът на отчисления от печалбата е 60 на сто. При разпределяне на печалбата се спазват приложимите нормативни разпоредби за съответния вид дружества. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране.

Срокът за внасяне на отчисленията/дивидент за държавата е 29 май 2015 г., а за дружествата, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството – 15 юли 2015 г.

С Разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2015 г., в частта на неданъчните приходи от дивиденти.

Коментари

Новини Варна