IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
21:42 | 15 март 2015
Обновен: 14:00 | 24 април 2024

Ще сключи ли Обама "много лоша сделка" с Иран?

В Конгреса се надигна съпротива срещу бъдещо споразумение

По материала работи: Ставри Таргов
Ще сключи ли Обама "много лоша сделка" с Иран?

Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл каза днес, че президентът на САЩ Барак Обама е на път да постигне "много лоша сделка" с Иран за ядрената програма на Техеран. И даде да се разбере, че Конгресът ще играе роля при евентуално споразумение, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Правителството очевидно е на прага да сключи много лоша сделка с един от най-лошите режими в света, която би му позволила да продължи да има своя ядрена инфраструктура", заяви Макконъл в интервю по телевизия CNN.

Преговорите между световните сили и Иран по ядрения въпрос се засилиха този месец, а в американския Конгрес се надигна съпротива срещу евентуално споразумение. Миналата седмица републикански сенатори изпратиха писмо до иранските лидери, в което ги предупредиха, че всякаква сделка, постигната с Обама, може да бъде анулирана, след като той приключи своето президентство през 2017 г.

Белият дом и Държавният департамент заклеймиха писмото като намеса в международни преговори.

Вчера Белият дом предупреди републиканските сенатори, че предложеното законодателство, изискващо Конгресът да одобри евентуално споразумение с Иран по ядрения въпрос, може да има "дълбоко отрицателно влияние" върху преговорите.

Писмото, изпратено от ръководителя на президентската канцелария Денис Макдона, беше поредният признак за покачване на напрежението между Белия дом и републиканците.

Макконъл каза, че демократическият президент "явно никак не иска Конгресът да участва в това".

"И ние сме разтревожени", заяви републиканският сенатор. По думите му в случай на сделка с Иран Сенатът ще гласува законопроект, изискващ споразумението да мине през Конгреса.

Обама казва, че ще наложи вето върху подобна мярка.

Белият дом заяви, че каквото и споразумение да бъде постигнато за ядрената програма на Иран, то ще бъде подложено на гласуване в Съвета за сигурност на ООН, посочва Франс прес.

"Съветът за сигурност на ООН ще играе роля при евентуално споразумение с Иран", каза Макдона в писмо до републиканския сенатор Боб Коркър, който е председател на комисията по външни отношения към Сената.

Американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, които се очаква по-късно днес да подновят преговорите в Швейцария, казаха, че САЩ и Иран се стремят да постигнат осезаем напредък по ядрения въпрос, отбелязва ДПА.

"Идните дни ще са не за предложения, а за конкретни резултати", заяви Зариф след пристигането си в Лозана.

"Надеждата ми е, че в следващите дни това ще бъде възможно", каза Кери по повод постигането на рамково споразумение до крайния срок, който изтича на 31 март.

Според него повечето разногласия, които продължават да възпрепятстват постигането на сделка за ядрената програма на Иран, са от политически, а не от технически характер, посочва Асошиейтед прес.

По думите му "очевидно има някои различия, които все още почиват на техническа преценка".

"Но като цяло повечето различия сега са политически решения, които е нужно да бъдат взети, за да се изпълни обещанието да се докаже на света, че става дума за мирна програма", каза той в интервю за телевизия CBS, съобщи Dnes.bg, цитирайки БТА.

Черно море

Коментари

Новини Варна