IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
20:42 | 14 април 2015
Обновен: 14:48 | 28 април 2024

На Великден девойките в Унгария се заливат с вода

Ритуалът е за здраве и плодородие

По материала работи: Борис Проданов
На Великден девойките в Унгария се заливат с вода

Унгарските обичаи за Великден се различават от нашите, тъй като в понеделник, когато е вторият ден на празника има традиция момичетата да се пръскат или обливат с вода за здраве и плодородие. Двама мъже хващат момичето от ляво и дясно и я поливат с вода.


Това разказа пред БГНЕС Димитър Иванов, който се занимава с унгарски народнитанци от дълги години. Той и неговата партньорка Кристина Семова изнасят уроци по унгарски танци в Унгарския културен център в столицата.


Димитър поясни, че и унгарците приготвят традиционни козунаци като нашите, но разликата е, че те могат да имат орехова, макова плънка или такава с тварох, което е вид извара.


Според него всичко за Великден в Унгария е красиво, подредено и чисто. Козунаците и яйцата се освещават от свещеник в църква. След това унгарците се прибират в къщи и празнуват кактобългарите. Шарките на яйцата им са сходни с тези от районите на Костенец, Велинград и Ихтиман с восък и рисуване с писалки.


Димитър смята, че унгарските народни танци са по-игриви. Кристина го допълва, че са по-живи с настъпването на пролетта и по-бързи от българските.“Когато дойде Великден и Цветница всички момичета са се обличали в бели носии и поли. Слагали са няколко ката поли, за да изглеждат като някогашните унгарски кралици“,поясни картината Димитър.


И двамата са на мнение, че българите идват с интерес и голямо желание на уроците по унгарски танци.

Коментари

Новини Варна