IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
11:52 | 8 май 2015
Обновен: 13:50 | 24 април 2024

Библиотеката ще обучава изпаднали от училище

Ще издава и сертификати на завършилите

По материала работи: Деян Михайлов
Библиотеката ще обучава изпаднали от училище

Една от нашите амбиции е да обучаваме и приобщим хората, които са излезли от българското образование. Искаме да се борим с неграмотността. Това съобщи директорът на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна Емилия Милкова.

Тя добави, че ръководената от нея институция е готова да се включи в програми за обучение и преквалификация на различни граждани. Ние можем да оргинизираме курсове за тези хора, а после ще издаваме сертификати, обясни директорът на библиотеката.

Библиотеките трябва да станат центрове, които да осигуряват на своите читатели и учене през целия живот, каза още Емилия Милкова. Според нея библиотеките в Европа осигуряват именно подобна услуга.

В специално свое обръщение, разпространено до медиите от Българската библиотечно-информационна асоциация настояват библиотеките да бъдат включвани пълноценно и адекватно в националните и регионалните годишни планове за изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот.

От асоциацията искат още библиотеките да бъдат изградени като част от модерната образователна среда, и да бъдат достъпни за всички граждани.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна