IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
21:16 | 19 май 2015
Обновен: 14:06 | 23 април 2024

Кръвният център във Варна се нуждае от спешен ремонт

Наложителен ремонт на Кръвния център във Варна трябва да бъде извършен до края на годината. Това съобщи д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център за трансфузионна хематология.

По материала работи: Пламен Янков
Кръвният център във Варна се нуждае от спешен ремонт

Кръвният център във Варна се нуждае от спешен ремонт

Наложителен ремонт на Кръвния център във Варна трябва да бъде извършен до края на годината. Това съобщи д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център за трансфузионна хематология. Центърът се помещава в сграда в двора на болница „Света Анна", която ползва от 2001 година и оттогава досега са извършвани единствено леки, козметични ремонти. След като Община Варна е информирана, са изпратени специалисти, които са оценили ремонта на сума около 300 000 лева. Все още не сигурно от къде ще бъдат осигурени средствата. Д-р Жанина Йорданова бе категорична, че дори и след започване на ремонтните дейности, центърът няма да преустанови своята дейност. Една от причините, че Центърът не може да си позволи да спре да работи, а същевременно няма къде да бъде изместен. Проверките и предписанията от Здравната инспекция текат от миналата година. По молба на д-р Йорданова, сроковете са били удължавани двукратно, докато последният даден срок е до края на тази година. „Според предписанията на РЗИ Районният център за трансфузионна хематология не може да продължава да изпълнява дейността си заради лошо санитарно-техническо състояние. Изискванията са застъпени в стандарта по трансфузионна хематология за съответно помещенията и за санитарно–хигиенното състояние. Целта е да се осигури гарантиране на качеството на кръвните продукти, условията на работа, хигиенната среда, най-вече в залата за кръводаряване и в залата за производство. Проблем за помещенията създават влагата и течът от покрива и фасадата”, посочи д-р Йорданова. 

Коментари

Новини Варна