IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
12:15 | 30 август 2015
Обновен: 16:50 | 15 април 2024

Хиляди протестираха в Дрезден в подкрепа на бежанците

Към демонстрацията се присъединиха и хора от съседни градове

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БНР

Хиляди германци демонстрираха в Дрезден в подкрепа на бежанците. Градът е крепост на антиислямското движение ПЕГИДА и столица на провинция Саксония, където се случиха поредица изстъпления срещу имигрантите.
Към демонстрацията се присъединиха и хора от съседни градове, от Берлин и дори от Чехия. След края й стотици отидоха в съседното градче Хайденау, който бе арена на сблъсъци през последните дни заради откриването на център за подслоняване на бежанци. Снощи до сблъсъци не се стигна. Полицията в Саксония обаче търпи остри критики от страна на гражданите си, че не може да се справи с крайнодясната заплаха и досега не е извършила нито един арест въпреки многобройните нападения, класифицирани като опити и за убийство срещу бежанци. Най-често жертва на атаки са семейства или жени с деца в бежански домове. Полицията засега е арестувала само един човек, за когото стана ясно, че е фотограф, снимал сблъсъците.
Най-богатата страна в Европа - Германия, е основната цел на повечето имигранти, стичащи се от Турция през Гърция и Западните Балкани. Според анкета на телевизия ZDF германците, които смятат, че страната им може и трябва да помогне на нуждаещите се от убежище, имат значителен превес над ксенофобите, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна