IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
18:07 | 6 септември 2015
Обновен: 06:01 | 21 април 2024

Хиляди на протест срещу властта в Молдова

В Кишинев се провеждат два антиправителствени митинга

По материала работи: Пламен Янков
Хиляди на протест срещу властта в Молдова

Десетки хиляди протестиращи срещу управлението се събраха в центъра на молдовската столица Кишинев. Те изразяват недоволството си срещу влошаващата се икономическа ситуация и корупционните скандали.


В Кишинев се провеждат два антиправителствени митинга. Единият е организиран от „Наш дом-Молдова“, а другият от гражданската платформа „Достойнство и истина“. Протестиращите на демонстрацията на гражданската платформа поискаха оставката на президента Николае Тимофти, както и предсрочни избори, които да се проведат не по-късно от 16 март следващата година.


Представители на молдовското гражданско движение „Достойнство и истина“ са се срещнаха с премиера на Молдова Валерий Стрелец и министъра на вътрешните работи Олег Балан, като са им предали исканията на демонстрантите.


Премиерът на Молдова Валерий Стрелец се извини пред протестиращите за ситуацията в страната. „Искам да се извиня пред обществеността за ситуацията, поради която започнаха протестите“, заяви Стрелец.


По-рано представителите на партията „Наш дом-Молдова“ поискаха оставката на главния прокурор на страната пред сградата на държавното обвинение. Там между протестиращите и органите на реда са възникнали леки сблъсъци, при които пострадали няма.


Демонстрациите в първата неделя на септември са поредните през тази година. На 5 април десетки хиляди молдовци се стекоха в столицата, за да изразят недоволството си от корупцията в правосъдието. По-голям протест се проведе на 5 май, когато 50 000 души се събраха за да призоват за реформи и приближаване на страната към Европейския съюз.

 

novini.dir.bg

 

Коментари

Новини Варна