IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
16:27 | 10 септември 2015
Обновен: 16:42 | 7 май 2024

Искат оставката на директора на Езиковата в Ловеч

Училището не е във финансова криза въпреки злоупотребите

По материала работи: Деян Михайлов
Искат оставката на директора на Езиковата в Ловеч

Председателят на СС "Подкрепа" към синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Георги Пърликов поиска оставката на директора на Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч - Радослав Хитов и помощник директора Павлина Зарчева.

Причината е образуваното от Окръжна прокуратура - Ловеч, досъдебно производство срещу бившия главен счетоводител на училището Миглена Тодорова за присвояване на над 100 хиляди лева от бюджета на гимназията.
Искането е изпратено с писмо до министрите Тодор Танев и Владислав Горанов, депутата Корнелия Маринова, както и представители на властта в Ловеч.
Сигнал за злоупотребите е подаден от директора на училището Радослав Хитов въз основа на резултатите от извършен одит от страна на Община Ловеч - първостепенен разпоредител на бюджетните средства на учебното заведение.

При извършената проверка е установено, че от началото на 2014 г. до февруари тази година, когато Тодорова е била освободена от работа, неправомерно е превеждала суми от средствата на гимназията на пет фирми за неизвършени услуги.

"Ще изчакам да се произнесат компетентните органи по виновност и след това ще реша какво да правя. Нямам причини да се притеснявам за повдигане на обвинение срещу мен във връзка с неправомерно направени финансови операции от главния счетоводител. Това съдът ще го докаже", заяви пред БТА Хитов.

Той добави, че е сключил споразумение с всички фирми, без една, за възстановяване на средствата. Някои от средствата, които са били отклонени през 2015 г., са възстановени на гимназията. Училището не е във финансова криза и не е заплашено от такава, каза още директорът Радослав Хитов.

Коментари

Новини Варна