IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
10:24 | 19 септември 2015
Обновен: 17:08 | 15 април 2024

Напрежение между Унгария и Хърватия заради бежанския наплив

Властите в Унгария разоръжили 40 хърватски полицаи

По материала работи: Пламен Янков
Напрежение между Унгария и Хърватия заради бежанския наплив

Бежанският наплив провокира напрежение между Унгария и Хърватия, както и в Словения. Според непотвърдена информация е имало инцидент между унгарските власти и хърватски полицаи, ескортирали влак с мигранти.


Началникът на унгарската служба за бедствия съобщи, че влакът е бил спрян, след като влязъл на унгарска територия без предварително предупреждение. Властите разоръжили 40 хърватски полицаи и арестували машиниста. От Будапеща заявиха, че инцидентът поражда подозрение за нарушаване на границата.


Хърватската полиция обаче заяви, че никой от нейните служители не е бил разоръжен или задържан и е имало предварително споразумение за ескортирането на влака.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Хърватия техническа и логистична помощ, за да се справи с имигрантския натиск.


От сряда сутринта в Хърватия са влезли повече от 17 хиляди души. Вчера Хърватия затвори границата си със Сърбия и започна транспортиране на мигранти към Унгария.


Будапеща отрича да има споразумение за това и обвинява Загреб, че насърчава незаконното преминаване на границата.


В Словения сили използваха лютив газ, за да спрат стотици мигранти, които се опитвали да влязат от Хърватия пеша през граничен пункт по моста над река Сотла. Полицаите е трябвало да ги отблъснат, след като се опитали със сила да пробият кордона, предаде AP, цитирана от агенция Крос.

 

Коментари

Новини Варна