IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
15:21 | 20 септември 2015
Обновен: 01:09 | 29 април 2024

Главорезът Омар Ал Шишани обучен на "занаята" от САЩ

Вторият по значимост командир в ИД е от чеченско-грузински произход

По материала работи: Пламен Янков
Главорезът Омар Ал Шишани обучен на "занаята" от САЩ

Вторият по значимост командир в редиците на "Ислямска държава" Омар Ал Шишани е бил обучаван от американски командоси, твърди американското издание "Бизнес инсайдър", цитирано от ИА Днес.

 

През 90-те години той участва в руско-чеченските войни, а след това и като редовен войник в грузинската армия. В продължение на четири години - от 2006 до 2010 г., военната част, в която е бил причислен  Ал Шишани, минава на специално военно обучение при американски специални части, споделили достоверни източници пред изданието.

 

"Той беше съвършен войник за своята възраст и всеки знаеше, че той е звезда. Ние бяхме много добре обучени от американските военни части и там той беше ученика за пример", коментира американски бивш военен, който се е сражавал рамо до рамо с Ал Шишани в грузинската армия.

 

"Много добре го обучихме, и по този въпрос имахме пълната подкрепа от Америка. Всъщност единствената причина да не се сражава в Ирак на страната на американците е, защото ни беше необходим в Грузия", казва официален грузински представител от министерство на отбраната.

 

По-късно Ал Шишани изпада в немилост, задържан е и престоява 15 месеца в затвора в Грузия за незаконно притежание на оръжие. През 2012 г., след излежаване на присъдата, напуска Грузия и през Турция се отправя към Сирия.

 

29-годишният мъж е от чеченско-грузински произход. Истинското му име е Таркан Батирашвили и е един от най-разпознаваемите членове на "Ислямска държава". 

 

Той е най-известният военен командир на екстремистката групировка и се нарежда под №2 две в йерархията на организацията, веднага след халифа Абу Бакр ал Багдади. 

 

Ал Шишани ръководи успешни военни операции за екстремистите в цяла Сирия, също както и част от акциите в западната част на Ирак.

 

Меиждувременно днес стана ясно, че 75 сирийски бунтовници, обучени в Турция от САЩ и съюзниците им да се бият с групировката "Ислямска държава", са влезли в Сирия.

 

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдул Рахман посочи, че бунтовниците са преминали от Турция в Сирия с 12 превозни средства, оборудвани с картечници.

Коментари

Новини Варна