IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
08:45 | 7 август 2016
Обновен: 23:43 | 18 март 2024

Спират се от продажба две лекарства за хипертония без аналог

Пациентите, които ползват тези препарати, ще трябва да се обърнат към лекари за промяна на лечението

По материала работи: Ставри Таргов
Спират се от продажба две лекарства за хипертония без аналог

Две лекарства за есенциална хипертония без аналог се спират от продажба в България, съобщават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Става въпрос за Moex 7.5 mg film-coated tablet x 30 и Moex 15 mg film-coated tablet x 30, съдържащи активното вещество Moexipril, на UCB Pharma GmbH, уточняват от Агенцията.

Медикаментите се ползват за лечение на есенциална хипертония при възрастни пациенти (самостоятелно, като първоначална терапия или в комбинация с представители на други класове антихипертензивни лекарства).

Към 28 юли няма други разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи активното вещество Moexipril, предупреждава Агенцията. Т.е. пациентите, които ползват тези препарати, ще трябва да се обърнат към лекари за промяна на лечението.

Това е още един удар по пациентите с есенциална хипертония. Преди дни стана ясно, че Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отлага обещаните безплатни лекарства за есенциална хипертония за 1 април 2017 г.

Касата трябваше да започне да плаща медикаментите от началото на този месец по идея на здравния министър д-р Петър Москов, но бюджетът няма да достигне за това.

Все пак от НЗОК отбелязват, че лекарствата са достатъчно достъпни за пациентите – на цени до 10 лева, а стойността се реимбурсира от 25% до 75%.

Puls.bg

 

 

Коментари

Новини Варна