IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
13:27 | 19 януари 2014
Обновен: 14:57 | 9 май 2024

Отбелязаха 25 г. от закуската на дисидентите с Митеран

Отбелязаха 25 г. от закуската на дисидентите с Митеран

По материала работи: Златина Добрева
Отбелязаха 25 г. от закуската на дисидентите с Митеран

25-ата годишнина от емблематичната закуска на президента на Франция Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци, състояла се в резиденцията на френския посланик в София, беше отбелязана днес.

На срещата във френската резиденция тази сутрин присъстваха трима български президенти - настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев, който е един от участниците в закуската с Митеран, както и други двама участници в закуската през 1989 г. - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за отбелязването на годишнината.

С визитата си през януари 1989 г. Франсоа Митеран става първият френски държавен глава, посетил България. Посещението му се счита за тласък по пътя към демокрацията в страната ни. То се помни с прочутата закуска на 20 януари 1989 г. с български интелектуалци и дисиденти в резиденцията на френския посланик.

Президентът Желев сподели пред журналисти, че днес е разказал за срещата с Митеран преди 25 години. Изтъкнал е полезността за българската демокрация на визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, но с емоция тези неща не се решават, трябва да се "бачка", каза Желю Желев.

Според него икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за неща от първа необходимост, естествено не е пълна демокрацията, посочи д-р Желев.

Трябва икономическият преход да го направим както трябва, каза още Желев. По думите му демокрацията има нужда от здрава  икономическа основа и от сигурност в тази област.(БТА)

Коментари

Новини Варна