IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
06:47 | 18 януари 2014
Обновен: 13:34 | 9 май 2024

Театърът и операта с рекорден брой зрители през 2013 г.

Театърът и операта с рекорден брой зрители през 2013 г.

По материала работи: Златина Добрева
"Измяна" е първата премиера на Драмата тази година

Рекорден брой зрители са посетили театралните и оперни спектакли в ТМПЦ Варна през изминалата година.
В сравнение с 2012 г. спектаклите на Държавна опера Варна през м.г. са посетени от 15 209 повече зрители, а спектаклите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” през 2013 г. са гледали 4888 души повече, отколкото през 2012 г.
Отчетеният ръст е 71%, обобщи Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.
Двата културни института са привлекли почитатели както с регулярната си продукция, така и с участията си в ММФ и МТФ „Варненско лято”, също с поредните издания на Великденския и Коледен музикален фестивал, Една любовна вечер в операта и Опера в Летния театър на Държавна опера Варна и Великденските и Коледни театрални седмици на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.
На специален интерес са се радвали премиерните постановки от оперната 2013 г. – „Фалстаф”, „Травиата”, „Летящият холандец”, рок операта „Исус Христос суперзвезда”, „Супер Стар Гала” в Опера в Летния театър и мюзикъла „Джекил”.
За нивото на премиерните постановки в Драматичния театър - „Гимнастика за бременни”, „Канкун”, „Талантливият мистър Рипли”, „Оскар” и „Ревизор, говорят четирите номинации за наградата ИКАР 2014: Стоян Радев за главна мъжка роля в „Ревизор”, Мира Каланова за сценографията на „Ревизор”, Венелин Шурелов и Елица Георгиева за сценографията на „Канкун”, Петър Дундаков за авторската музика на „Талантливият мистър Рипли”. Към тях се добавя и номинацията за дебют на младата Ина Петрова в постановка на ТР „Сфумато”.
Държавна опера Варна пък спечели престижната награда на Кристална лира 2014 – Награда на публиката за „Супер Стар Гала” в Летния театър.

Коментари

Новини Варна