IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
12:38 | 17 януари 2014
Обновен: 15:33 | 1 май 2024

Варненски общини и райони ще се борят за 500 млн. лв. държавна пара

Варненски общини и райони ще се борят за 500 млн. лв. държавна пара

По материала работи: Златина Добрева
Варненски общини и райони ще се борят за 500 млн. лв. държавна пара

Варненските общини и райони ще могат да кандидатстват за 500 млн. лв. държавно финансиране по Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Тя има за цел да обезпечи допълнителен финансов ресурс за регионите, като се финансират проекти извън допустимите по европейските оперативни програми. 500 млн. лв. общо са предвидени от Министерския съвет за тази цел, уточни зам.-областният управител Димитър Чутурков след среща с кметовете на общини в областта.
Местните администрации ще могат да кандидатстват по програми от ВиК сектора, дейности, свързани с околната среда, транспортната, социалната и културна инфраструктура и др. сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие на регионите. Две общини с общ проект също ще могат да участват в процедурата за финансиране по Публична инвестиционна програма на държавата.
Програмата е отворена от 16 януари 2014 г., а крайният срок за подаване на проекти от общините към Областна администрация – Варна, е 22 януари 2014 г., поясни Чутурков.
Проектите трябва да бъдат реализирани най-много в два етапа до края на 2015 г. Те ще се оценяват по 11 критерия от Междуведомствен съвет с ръководител министърът на финансите и членове ресорните министри, каза зам.-областният управител. Той поясни още, че няма „таван“ на сумите, но главно ще се отпускат средства за проекти на по-малка стойност. Резултатите от класирането ще са ясни още в края на януари.
Тези общини, които нямат готови проекти, ще могат да кандидатстват за инженеринг и проектиране, коментира още Чутурков.
Повечето кметове от Варненска област останаха неудовлетворени от кратките срокове по правителствената програма, но все пак заявиха готовност да предоставят инвестиционните си намерения пред Междуведомствения съвет.
Община Варна ще участва с около 30 проекта, съобщиха от администрацията на кмета Иван Портних.
Община Провадия ще заяви проект за изграждане на спортна площадка на центъра на града, съобщи за „Черно море“ кметът Филчо Филев. Той е на стойност 150 000 лв., уточни градоначалникът. Други 600 000 лв. община Провадия ще иска от държавата по проекти за инженеринг за изграждане на междуселски пътища. „Имам и един готов проект за крепостта Овеч, за път и манастир, но той е „голям“, на стойност 6 млн. лв. и няма шанс за финансиране“, уточни Филев.
По-оптимистичен в намеренията си е кметът на Долни чифлик Борислав Натов. Той смята да кандидатства с проект за пречиствателна станция в с. „Гроздьово“ на стойност 4 600 000 лв., както и с програми за рехабилитация на улици на територията на общинския център.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна