IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
10:10 | 10 януари 2014
Обновен: 03:48 | 16 април 2024

Кървави битови драми белязаха 2013 година

Кървави битови драми белязаха 2013 година

По материала работи: Златина Добрева
Кървави битови драми белязаха 2013 година

Изминалата 2013 година беше белязана от няколко зверски битови убийства. Като „тежко наследство“ от 2012-а остана да виси неразкритото убийство на бизнесмена Йордан Харасимов - Даката. Според черната статистиска десетки мъже, жени и деца намериха смъртта си при пътни инциденти, а почти всеки трети варненец е бил обран на улицата или крадци са проникнали в дома му. Домните кражби са с най-голям процент от престъпленията, регистрирани в морската столица през годината. Варненските полицаи проведоха няколко успешни крупни акции срещу производители на синтетична дрога и „градинари“, отглеждали в градинките си марихуана. В същото време много пенсионери „дариха“ повече от 100 000 лева в различна валута на телефонни измамници.
Годината бе белязана и от две нови назначения по висшите етажи на дирекцията на вътрешното ведомство във Варна. През юни със заповед на министъра на вътрешните работи доц. д-р Цветлин Йовчев бе освободен от длъжност директорът на ОДМВР – Варна, комисар Тодор Иванов. Официалното основание за освобождаването му бе придобиване право на пенсия. Временно, за срок от една година, на длъжността директор на ОДМВР – Варна, бе назначен главен инспектор Чавдар Нанков, бивш началник на Второ РУ – Варна. Главен инспектор Петко Камбуров пък пое ръководството на Пътна полиция във Варна, след като предшественикът му Валери Борисов бе обвинен в злоупотреба със служебен бензин.
Двойното убийство, което потресе Варна месец преди коледните празници,
е на пенсионерите Николай Курдов (79 г.) и Елка Стефанова (76 г.). Те бяха открити с множество огнестрелни рани в главите и телата във фамилната им къща. "Двете жертви са издъхнали след голяма кръвозагуба. Раните са получени от многократна стрелба от упор", обясниха патолозите.
Двойното убийство бе извършено в семейна кооперация на ул. "Бузлуджа". 79-годишният Николай Курдов и 76-годишната му балдъза Елка Стефанова бяха открити от съпругата на Николай - Дора Курдова. Жената била до магазина и когато се прибрала, открила сред локви кръв телата на мъжа си в коридора, а на сестра си в една от стаите. Дора и Николай Курдови живеели заедно с Елка, която била инвалид и трудно се движела. В апартаментите на долните етажи живеят семействата на останалите 2 сестри и братът на Дора - Тодор Порожанов. Само жилището в приземието е дадено под наем на русенци. Никой от обитателите на семейната кооперация не е чул изстрели. Според свидетели обаче мъж с полицейска униформа позвънил на вратата на Дора и Николай и им казал, че срещу тях имало оплакване, че дават подслон на сирийски бежанци. Възрастните хора пуснали „полицая“ в апартамента си, а той им изискал личните карти.

Измамник с големи удари във Варна и Плевен беше основният заподозрян за убийството.
Рецидивистът, за когото имало редица сигнали от жертвите му в районните полицейски управления, се представял за полицай или за син на служител на МВР. В средата на август той избягал от Трудовопоправителното общежитие „Хеброс", където изтърпявал 5-годишна присъда за кражби и измами. Добре сложен, добре говорещ и омайващ жертвите си, около 35-годишен, той се докопвал до парите, бижутата и личните документи на набелязаните жертви. Преди това печелел доверието им и посещавал домовете им или направо се нанасял у тях.

Мистерия е обвила и бруталния разстрел на варненската библиотекарка Петя Балева. Малко след убийството й в началото на септември 16-годишната й дъщеря Виктория беше отведена в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, където с нея работи детски психолог. Разследващите обаче не казаха дали момичето е заподозряно за убийството на майка си. Това, както и гореописаното кърваво престъпление, все още официално се водят неразкрити. В нощта срещу фаталния петък, 13 септември, 45-годишната жена бе открита от съпруга си Георги, пронизана от куршум в детската стая на тавана в къщата им на ул. "Цар Петър" 6 в морската столица. Дъщерята Виктория има диагноза анорексия невроза. В експертизата за състоянието на момичето е уточнено, че тийнейджърката е в плен на коварната болест от 1 - 2 г. Всички близки приятели, роднини и познати на момичето са категорични, че дори Вики да е гръмнала, то това е нещастен случай без умисъл.  Три са основните версии, по които официално работят разследващите: самоубийство, убийство и нещастен случай при боравене с огнестрелно оръжие. Никой не дава категоричен отговор дали фаталният изстрел, преминал през дясната буза на Петя, е произведен от законно притежаваната ловна пушка на съпруга Георги. Възможно било под влиянието на болестта момичето да е решило да сложи само край на живота си, майка му да го е забелязала и докато е опитвала да вземе пушката от ръцете му, да е произведен изстрел.

Друг битов скандал завърши със смърт във Варна.
18-годишно момиче беше прободено смъртоносно в гърлото от мъжа, с когото живее на семейни начала. Драмата се разиграла малко след 4 ч. сутринта през лятото в една от ромските махали на града. Според съседи, преди това двамата се скарали. Основният мотив в случая е ревност, защото момичето било много красиво. То било още живо, когато са го намерили да лежи в локва кръв на пътя. Извършителят е задържан и е направил пълни самопризнания пред полицията. Близки и съседи на 18-годишната Надежда са в шок.

Нескопосан опит за сплашване на свидетел по дело с убийство беше разкрит от варненските полицаи. 19-годишно момче се оплака в полицията, че негов връстник и 27-годишният му приятел нахлули в квартирата му на ул. „Студентска“ и му обяснили, че ако не промени свидетелските си показания срещу върстника си, дадени пред разследващите, ще го разстрелят като куче. На място са задържани двамата рекетьори.
На 11 май, около 3,30 ч., е получен сигнал, че мъж в безпомощно състояние лежи пред входа на заведение в кв. „Младост”. Екипът на „Спешна помощ” изпратен на място, само констатирал смъртта на мъжа. Съдебномедициниската експертиза установи, че мъжът буквално е смазан от бой - имал е тежка мозъчна травма, получена в резултат на множество удари в областта на главата. Биячите не са открити.

Психичноболна жена пък опита да хвърли 9-годишно момиче през парапета на втория етаж на един от моловете във Варна.
Детето е живо и здраво и се отърва само с уплаха от случая, а жената бе настанена за лечение в психиатрична клиника. В момента на инцидента детето е било само в мола.
Докато варненската полиция се бореше срещу местните бандитити, униформените в морската столица успяха да задържат столичанин, обявен от дълго време за общодържавно издирване. 29-годишният мъж бил издирван за извършени от него множество престъпления, част от които и въоръжени грабежи. Той бил обявен за общодържавно издирване през юни 2011 г. по искане на Софийския районен съд. След получен сигнал, че мъжът е засечен в морската столица, разследващите установили, че криминално проявеният и регистриран за закана за убийство, обсебване, хулиганска проява и измама мъж пребивавал във Варна от няколко години без адресна регистрация. На 24 ноември Г.А. нахлул в магазин за хранителни стоки в града, заплашил служителката с нож и отнел наличните в касата 240 лева.

2013 г. се оказа изключително „ползотворна“ за телефонните измамници и уличните сарафи.
В дирекцията на полицията са подадени 163 жалби за измами, като повечето от тях са от пенсионери, дали повече от 100 000 лв. на „доктори“, „адвокати“, „следователи“, „социални работници“ и всякакви други родни наследници на Остап Бендер. Въпреки постоянните предупреждения на полицията и медиите за този вид измами наивните пенсионери продължават да се предоверяват на напълно непознати и да им дават доброволно всичките си спестявания.

На много по-сигурен доход разчитат дилърите на различна дрога в града. През 2013 година най-често зад решетките попадаха дребни търговци на трева и хапчета. Залавяни са десетки наркозависими с по една-две дози хероин или марихуана у себе си. На няколко пъти варненските полицаи успяха да разбият големи оранжерии за отглеждане на марихуана във вилните зони извън града. При спецакция на полицията бе разбита и организирана група за производство на наркотици. Задържани бяха двама варненци, единият от които е осъждан за същото престъпление преди година, а срещу другия има неприключен процес отново за притежание и разпространение на наркотици. По думите на тогавашния главен секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, групата е хваната в момент на производство на наркотици. Двамата мъже са използвали специално наето жилище на централна улица в града. Там произвеждали синтетична дрога и амфетамини. Според окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров капацитетът на производство е много голям, тъй като схемата била да се произвежда всеки ден. Произведеното количество се пласирало в рамките на деня и на следващия ден процесът се повтарял.
На ден дилърите продавали по около 30 - 40 грама амфети.
След направения обиск в жилищата на двамата мъже и наетата квартира са открити общо около 8 килограма вещества – марихуана, лекарства, препарати, химически вещества, киселини, използвани в процеса на производство на амфетамините. Наркотиците са били разпространявани на улицата, в заведения, навсякъде, каза Чавдаров. Това е най-големият наркоудар на варненските полицаи за годината.

Още едно сериозно престъпление бе разкрито при полицейска операция. Разбита бе измамна схема за източване на ДДС при търговия със зърно. 1 575 885 лева е сумата, с която организирана група от фирми е ощетила държавния бюджет, водейки двойно счетоводство. Трима от заловените са главните виновници за престъплението. Над 10 фирми са участвали в измамната схема. Сделките са осъществявани на територията на цяла България, предимно в Североизточния регион.

Войната по варненските пътища взе много повече жертви от всякъв вид други престъпления.
Безумни шофьори продължават да карат с бясна скорост по разбитите ни пътища, рискувайки не само собствения си живот, а и живота на близки и непознати хора. В повече от 90 процента от тежките пътни инциденти с ранени и загинали хора причината е високата скорост. Според обобщената статистика от началото на годината от края на октомври 2013 година на територията на Варна и областта са регистрирани общо 573 тежки катастрофи с 38 загинали и 737 ранени. Статистиката показва, че жертвите се увеличават. За същия период на 2012 г. тежките катастрофи са били 572, загиналите - 29, а ранените – 702. През есенно-зимния период 2012/2013 г. във Варненско са били регистрирани 277 тежки катастрофи със 17 загинали и 345 ранени. В сравнение със същия период на предходната година тежките пътнотранспортни произшествия са били с 14 по-малко, а загиналите са с петима повече.
Лиляна Трънкова

 

Коментари

Новини Варна