IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
09:41 | 9 януари 2014
Обновен: 05:57 | 29 март 2024

Войната между две училища отекна най-силно в образованието през 2013 г.

Войната между две училища отекна най-силно в образованието през 2013 г.

По материала работи: Златина Добрева
Предлагат 4 терена за ново училище във Варна

2013-а бе наситена с особено значими събития както в страната, така и във Варна. В една от най-важните сфери – образованието, те също не липсваха. Но може би най-силно отекна скандалът между МГ „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Захари Стоянов“, след който стартира и оптимизация на училищната мрежа в града. Във враждата на двете училища бяха вкарани учители, родители, граждани и институции. Учебните заведения се помещават в една сграда, като материалната база е крайно недостатъчна. Този проблем е повод за неразбирателства между техните директори от години. Напрежението обаче ескалира през май 2013 г. Тогава по идея на директора на ОУ „Захари Стоянов“ Тодорка Колева и инициативния комитет от родители на деца, които тогава кандидатсваха в първи клас в повереното й училище, се направи предложение за реконструкция на сградата. Целта бе малкият физкултурен салон и актовата зала да бъдат преустроени в 4 класни стаи за първолаците. От Математическата гимназия се обявиха категорично против това предложение, като бе посочено, че през последните години директорът на основното училище непрекъснато учвеличава приема в първи клас, без да се съобразява с материалната база. В отговор Тодорка Колева заяви, че расте броят на децата в района и те трябва да имат достъп до образование. Последва заповед на РИО - Варна, в която се казваше, че основното училище през 2013 г. трябва да приеме 2 паралелки първокласници, а не както предходните – 6. От своя страна Колева внесе жалба срещу решението във Варненския административен съд, който отказа да образува дело.
Напрежението ескалира още преди началото на учебната година,
тъй като двамата директори все още не бяха постигнали споразумение относно материалната база, а основното училище бе приело деца за почти 7 паралелки в първи клас, за които нямаше класни стаи. Появиха се и различни предложения за осигуряване на стаи от родителите на бъдещите първолаци в ОУ „Захари Стоянов“. Едно от тях бе директорът на МГ Павлин Петков да освободи кабинета си и библиотеката, като ги премести в многофункционалната сграда в двора на училището.
За да се разреши спорът между двете училища и да започне нормално учебната година, бяха организирани срещи между директорите, представители на община Варна и РИО – Варна. На тях присъстваха родители и винаги започваха и приключваха с бурни дебати и без споразумение между директорите. Имаше
закани за протести и поискани оставки.
Десетки родители присъстваха и на всички заседания на общинските съветници от комисията по наука и образование към местния парламент. За да не се застраши нормалното започване на учебната година, от община Варна поставиха срок на двамата директори да постигнат съгласие относно материалната база, като в противен случай ОбС ще я разпредели. Последва обаче нова вълна на недоволство. За да може да се осигури целодневно обучение на децата в основното училище, общината започна ремонти на помещения в блокове в квартал „Чайка“, като целта бе те да се превърнат в занимални. Тези дейности предизвикаха бурна реакция у родителите на бъдещите първокласници, като недоволстваха срещу това, че за да се осигури целодневното обучение, децата ще трябва да се местят в друга сграда. От община Варна обясниха, че ще бъде осигурен транспорт, но родителите не одобриха този вариант. Тогава се стигна до решението децата от I и II клас да се обучават само в основната сграда, a от занималните в блоковете да се възпозлват само по-големите – от III и IV клас.
През всички бурни дебати директорът на дирекция „Образование, младжки дейности и спорт“ Лилия Христова обясняваше, че общината ще подкрепи всяко едно предложение за преустройство, стига с него да са съгласни и двамата директори. От своя страна началникът на РИО – Варна, Венцеслава Генова недоумяваше защо основното училище е приело толкова много деца, при положение, че няма нужната материална база.
До споразумение между двамата директори обаче така и не се стигна.
Разпределението на стаите бе направено от РИО и нито едно дете не бе върнато. В крайна сметка учебната година започна, като се намери място за всички.
От община Варна заявиха, че ще търсят вариант проблемът меду двете училища да бъде премахнат окончателно. Бе решено и да стартира оптимизация на училищната мрежа във Варна. Общината реши да бъдат разделени всички двойки училища в града, като най-напред се зае с МГ и ОУ „Захари Стоянов“. Едно от предложенията за оптимизация на сградния фонд на двете училища обаче предизвика нова вълна от скандали. Предложено бе СОУ „Неофит Бозвели“ да се влее в ОУ „Н. Й. Вапцаров“. След това Спортно училище „Георги Бенковски“ да се премести в освободената сграда, а не неговото място да се настани ОУ „Захари Стоянов“, като по този начин Математическата гимназия ще разполага с цялата сграда, която в момента се споделя с основното училище. Категорично против този вариант се обявиха директорите, учители и родители на ученици в СОУ „Неофит Бозвели“ и Спортното училище. Също така бе получен отказ от министъра на спорта Мариана Георгиева да се мести Спортното училище. След бурни дебати, в които участваха родители, директори и учители от община Варна решиха да отеглят направените предложения за оптимизация на сградния фонд на МГ и ОУ „Захари Стоянов“ и бе обявено обществено обсъждане по въпроса.
В края на ноември общинските съветници от комисията по наука и образование взеха решение
в „Чайка" да бъде построено ново училище,
с което да се разреши окончателно проблемът между двете враждуващи школа. За целта ще е необходимо осигуряване на терен от общината и съфинансиране с държавни средства или чрез публично-частно партньорство, а срокът за разделяне на двете училища е 2015–2016 г. До 20 януари тази година трябва да има яснота за мястото, на което ще бъде изградено новото учебно заведение. Тези дейности са първите от цялостната оптимизация на училищната мрежа във Варна. Следващите ще са разделянето и на останалите двойки училища в града.
Още една оптимизация във Варна беляза изминалата 2013 г. –
откриха се стотици нови места в детски градини и ясли.
Построиха се няколко корпуса към детски заведения, като се направиха и няколко първи копки. За няколко месеца бе завършена и новата детска ясла „Мечо Пух“ във Владиславово. Лентата бе прерязана от кмета на Варна Иван Портних на 21 декември. Новата сграда е разположена върху площ от 1693 кв.м., а инвестицията е за 1 670 000 лева. Обявени са и процедури за избор на изпълнител за изграждането на нова детска градина на улица „Анастасия Д-р Железкова” и за разширението на детска градина „Малкият принц”, с което ще бъдат осигурени още 220 места. Няколко пъти през годината Иван Портних посочи, че приема разкриването на достатъчно места като личен ангажимент, както и че се надява догодина проблемът, с който се сблъскват много от младите семейства във Варна, да бъде изцяло решен.
През 2013 г.
бе обърнато особено внимание на безопасността на децата,
докато играят на спортните площадки. За съжаление това бе провокирано от трагичен инцидент – на 1 юни момче загина по време на игра на игрище във Велико Търново, след като върху него падна футболна врата. След злопоуката просветният министър проф. Анелия Клисарова издаде заповед до началниците на Регионалните инспекторати по образование да извършат проверки на изправността на всички съоръжения за спорт и игра на открито и закрито в училищата. Тогава от РИО – Варна, изпратиха писма до ръководствата на училищата във Варна и областта, в които бе наредено да се проверят състоянието на съоръженията в дворовете. След заповедта директорите незабавно създадоха комисии, които да извършат оглед и да констатират дали има опасни съоръжения и други нередности. Във Варна такива бяха намерени в 11 школа, както и в няколко в областта. В едно от училищата като опасни бяха посочени дупки в асфалтовата настилка в двора. В друго бяха предприети мерки относно климатик, който граничи със спортната площадка, който за да не бъде опасен бе облечен в кожух. Във варненски школа бяха отстранени и остарели или не добре закрепени метални части от съоръжения. Бяха премахнати и стари осветителни стълбове. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Старо Оряхово се наложи незабавно отстраняване на опасна метална ограда. В ОУ „Васил Левски“ в село Поляците, община Дългопол, също бе съборено опасно преграждение. През лятото заедно със съореженията бяха проверявани и ел. инсталациите във варненските школа. Също бяха проведени и допълнителни инструктажи по безопасност на децата. От тогава със заповед на Анелия Клисарова Регионалните инспекторати по образованието периодично изпращат информация до МОН, като описват състоянието на съоръженията за спорт и игра в училищните дворове.
През 2013 г. бяха избрани и нови лица, които да заемат
двата най-важни поста за образованието в града.
През юли началник на Регионалния инспекторат по образованието стана дългогодишният експерт Венцеслава Генова. Тя зае поста от Антоанета Хинева, която подаде оставка през юни. Тогава тя коментира, че напуска длъжността по собствено желание. Хинева заемаше поста шест месеца.
В началото на август дирекция „Образование, младежки и дейности и спорт“ в община Варна бе поета временно от Лилия Христова, а по-късно тя спечели обявения от кмета конкурс и стана титуляр на поста директор. Христова е бивш народен представител от ПП ГЕРБ. Преди нея шефското място във варненското образование се заемаше отново временно от Кристиана Генчева.
Миналата година бе решено
учителите да получават по 1 минимална работна заплата при раждне или осиновяване на дете.
Това бе записано в Общинския колективен трудов договор за отрасъл „Средно образование“. Параф под него положи в началото на февруари тогавашният кемт Кирил Йорданов, представители на 3 профсъюза и на две организации на работодателите в образователната система. В документа е написано, че за да получат тази заплата, учителите трябва да са членове на синдикални организации. Според споразумението преподавателите вземат и по 1 минимална работна заплата при пенсиониране. Документът е за срок от 2 години. В него бе записано и че ще има повишение на средствата за облекло на варненските учители. Така директорите вземат по 500 лв., а помощник-директорите и учителите по 350 лв. Това е средно с 30 лв. повече от другите градове. Административните служители ще получават по 310 лв.
Бе решено да има повече средства за заплати на варненските учители, въпреки, че увеличението бе малко.
В края на годината бе подписан и анекс към договора. Според споразумението децата с поне един родител или найстойник, който работи в системата на предучилищното и училищното образование на територията на община Варна ще са с предимство при осъществяване на приема в ЦДГ или ОДЗ и първи клас. Става въпрос за деца, които не са приети след трето класиране при редовно подадени документи. Също родителят или настойникът трябва да работят в сферата на образованието поне от 2 години и да са членове на синдикална организация.
И извън всички събития, продиктувани от решения на местната и държавната власт,
варненските ученици за поредна година показаха добри резултати
на матурите и задължителните изпити след VII клас. Само една бе чистата двойка от двата задължителни зрелостни изпита, а пълните шестици бяха 131. В работите на зрелостниците от Варна нямаше и фрапиращи изказвания, достойни за „бисерите“. От отличните оценки най-много бяха тези по български език и литература – 42. 37 бяха пълните шестици по математика, 17 по немски език, 15 по биология, 9 по английски език, 4 по химия, по две по руски език и физика и една по френски език. Най-много отлични оценки имаха възпитаниците на Първа езикова гимназия – 39, следвани от Математическата с 36, Пета гимназия с 14, Четвърта и Трета гимназии имаха по 9.
Чистата двойка не бе на задължителната матура по български език и литература, а на втория зрелостен изпит, като ученикът е избрал философския цикъл.1588 бяха оценките между 3.00 и 3.49, отличните между 5.50 и 5.99 бяха 1275, а 3854 бяха оценките между 3.50 и 5.49.
Добри резултати имаха и варненските седмокласници. Отличните оценки по български език и литература тази година бяха 412, като пълните шестици от тях бяха 2. Над 5,50 по математика изкараха 241 ученици, а 13 от тях са имаха пълни шестици. Средният успех от изпитите по БЕЛ беше 4,294, а по математика – 3,784. Двойките по български бяха 378. Слаби оценки по математика изкараха 741 седмокласници.
За поредна година децата на Варна доказаха своите умения, талант и упоритост.
Ученици от морската столица завоюваха редица награди
на национални и международни състезания, много от тях и призови. Те прославиха града ни във всички сфери – наука, спорт и изкуство. Едно от най-големите постижения бе спечелването на две първи места в конкурс на НАСА. Престижните награди завоюваха ученици от курсовете по астрономия в НАОП „Николай Коперник“ - Варна. Проектите разработиха десетокласниците Станислав Щерев, Наньо Пенков, Димчо Каракашев, Илко Щирков, Денис Хадживеличков, Никола Илянов, Иван Ангелов, Калоян Кирилов, Юлиа Маркова, Стефан Граматиков, Ивелин Георгиев, Момчил Пейчев, Руслан Петров и Явор Желев от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, Александър Алексиев е от IV Езикова гимназия и Иван Недев от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. В продължение на една година учениците се обучаваха по физика и астрономия по програмата „Космонавтика и астрономия” на Варненската обсерватория и по програмата Успех на Математическата гимназия. Младежите разработиха два проекта за космически градове върху и до астероиди. Техни ръководители бяха д-р Веселка Радева, астроном във Варненската обсерватория и Силвия Захариева, преподавател в МГ.
Наградата на учениците бе възможност за участие в конференция на НАСА в САЩ, на която да представят своите проекти. Първоначално обаче нямаха възможност да се възползват от предложението, поради липса на средства за заминаването и престоя им. И тогава отново доказахме, че ценим талантливите деца на Варна. Тяхното заминаване стана възможно след успешно приключена кампания по набиране на средства. Нужната сума от 60 000 лв. бе събрана благодарение на община Варна, фирми, организации и физически лица, откликнали и заявили желание да помогнат. Финализирането на кампанията стана след като бивш възпитаник на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” осигури средствата, които не достигаха – 20 000 лв.
През 2013 г. ни радваха и успехи на студенти във варненските висши учебни заведения. А в края на годината варненка бе удостоена и с едно от най-големите отличия. Курсантът във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ Ваня Орманова стана Студент на годината. Наградата й бе връчена от министър-председателя Пламен Орешарски на церемония в София.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна