IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
06:19 | 8 януари 2014
Обновен: 19:31 | 15 април 2024

Френското посолство излезе с позиция по случая "Сидеров"

Френското посолство излезе с позиция по случая "Сидеров"

По материала работи: Златина Добрева
Още депутатски имунитети може да паднат заради скандала на летището

Френското посолство излезе с официална позиция по повод инцидента, при който Волен Сидеров и група народни представители от националистите нападнаха словесно културното аташе на френското посолство.
В официална позиция се посочва, че френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет от София за Варна на 6 януари вечерта.
"Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, небидейки полицай, той няма такива правомощия", се казва в позицията на посолството.
В нея посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 г. и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители.
Първоначално от посолството пуснаха значително по-остър текст, който впоследствие беше коригиран на сайта им, в който се искаше извинение по повод инцидента.
В началния вариант се подчертаваше, че българският гражданин, обидил френското културно аташе, е бил "очевидно в нетрезво състояние".  Беше обяснено също, че „този български гражданин“ е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, позовавайки се на депутатските си качества, „определено неправейки разлика между законодателни и изпълнителни функции“.
"Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение", се казваше още в първото съобщение, пише dnes.bg.
Малко след това обаче тези изречения отпаднаха от позицията на френското посолство.

Коментари

Новини Варна