IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
14:19 | 4 януари 2014
Обновен: 19:31 | 15 април 2024

Спешните медици искат гаранции за живота си

Спешните медици искат гаранции за живота си

По материала работи: Златина Добрева
Спешните медици искат гаранции за живота си

Докога ние, спешните медици по спешните кабинети и адресите, ще сме обект на нападения и психическа агресия? Трябва ли да ходим на работа въоръжени или да преминем курсове по самоотбрана? Кой и кога в тази държава, ще се замисли защо нападат предимно спешните екипи? Това се казва в електронно писмо до „Черно море“, изпратено от д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП). Поводът е инцидентът във Враца на 1 януари т.г., при който мъж от града бе задържан за нападение и заплахи с убийство на екип на ЦСМП, извикан заради бременна жена. Въпреки че линейката пристигнала за 4 минути, мъжът, който бил във видимо нетрезво състояние, започнал да рита автомобила, заканвайки се, че ще извади пистолет и ще  застреля медиците, защото се били забавили. Лекарят успял да види, че на кръста на врачанина има не пистолет, а нож, и не позволил на медицинската сестра да слезе от линейката. В това време се намесили близки и съседи. Медицинският екип извикал полиция, която арестувала агресивния мъж.
Достатъчно ли е инкриминирането на посегателствата спрямо нас, за да спре саморазправата със спешните медици, се казва още в писмото. Едва ли след като от първия ден на 2014 г. заплашват наш екип с хладно оръжие! Кога ще се въведат правила за приемане на повикванията и работата ни, за да има триаж както на спешността, така и на рисковете за живота на екипа? Кога ще имаме нормални комуникации и обща комуникационна система на всички служби за спешно реагиране? Кога ще се въведе системата ТЕТРА, с която всеки екип ще има паник бутон и GPS координати на местоположението си, за да бъде веднага защитен при агресия от най-близкия полицейски екип? Кой и как ще ни защити нас и пациентите при прояви на агресия? Ние не можем да вземаме животоспасяващи решения, когато е застрашен животът ни. Пациентите няма как да получат адекватна диагностика и лечение, когато лекуващият спешен медик трепери за живота си! Кой в тази държава ще ни гарантира, че утре ще се приберем живи след дежурство в спешния кабинет или на повикване, завършва писмото на НАРСМП.

Коментари

Новини Варна