IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
13:03 | 7 април 2014
Обновен: 21:09 | 15 май 2024

Здравните инспектори излязоха отново на протест

Здравните инспектори излязоха отново на протест

По материала работи: Златина Добрева
Здравните инспектори излязоха отново на протест

Служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) излязоха вчера отново на протест срещу ниските заплати в сектора. Акцията бе по време на обедната им почивка. Мария Преславска, представител на протестиращата общност, огласи пред медиите писмо до министрите на здравеопазването, финансите, образованието, до парламентарната комисия по здравеопазване и до синдикатите. В него те благодарят за адекватната и своевременна намеса на главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, представил в доклад до д-р Таня Андреева голяма част от проблемите в системата за опазване на общественото здраве в страната. В този доклад се предлага организиране на диалог в Министерството на здравеопазване с представители на РЗИ за обсъждане и решаване на проблемите и планиране на средства в бюджета на МЗ за 2015 г., които да позволят поетапно повишение на заплатите. 
За съжаление тези предложения нямат конкретни срокове. 2015 г. за нас е твърде далеч, защото това е още 1 година на лишения и мизерия за работещите в системата на РЗИ, е мнението на протестиращите във Варна. Почти месец и половина чакаме организиране на работна среща в МЗ, тъй като освен минималните трудови възнаграждения имаме и други проблеми, чакащи решение от здравното министерство. Настояваме за увеличение с 30% на основната ни заплата, за да се достигне средната в бюджетната сфера за т.г., възстановяване на процента за прослужено време, осигуряване на средства за спазване на наредбата за заплатите на държавните служители, приета на 26 юни 2012 г., се казва още в писмото. Другите искания са средствата за представително облекло да са в размер не по-малък от този на минималната заплата, заплащане на командировъчни, спиране на тенденцията за непрекъснато съкращаване и намаляване на щата, актуализация на нормативната база според условията на пълноправно членство в ЕС, промяна на образователния ценз „Професионален бакалавър“ в степен „Бакалавър“. Призоваваме МЗ за по-бързо решаване на наболелите проблеми в системата. Отлагането им за 2015 г. само ще ги задълбочи, завършва писмото.
В протестната акция участва и зам.-председателят на СРС на КТ „Подкрепа“ - Варна, Стойко Атанасов. Той посочи, че исканията ще залегнат в новия отраслов колективен трудов договор, който трябва да бъде подписан през септември т.г. Атанасов каза също, че в системата на РЗИ хората, работещи на терен, са малко, за сметка на раздутата администрация.
Ще припомним, че това е втората протестна акция на служителите на РЗИ – Варна. Първата бе на 26 февруари т.г.
Текст под снимка – protestzip2
Около 30-ина служители на РЗИ – Варна, излязоха отново на протест пред сградата на инспекцията във Варна. Според Мария Преславска повечето й колеги са останали по кабинетите заради страх от съкращения.
Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна