IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
13:49 | 3 април 2014
Обновен: 21:10 | 15 май 2024

Осигуриха домашни помощници на 86 души с увреждания

Осигуриха домашни помощници на 86 души с увреждания

По материала работи: Златина Добрева
Осигуриха домашни помощници на 86 души с увреждания

Община Варна осигури домашни помощници на 86 души с увреждания. Това съобщи на пресконференция зам.-кметът по здравеопазването д-р Лидия Маринова. Проектът „Персонални услуги за социална подкрепа” е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Общата му стойност възлиза на 188 054,10 лв., като всички средства са безвъзмездна финансова помощ, уточни д-р Маринова. Изпълнението на проекта стартира на 12 декември 2012 г. и е със срок на продължителност до 12 април т.г.
Общината е поела ангажимент да запази дейността на създаденото „Звено за услуги в домашна среда“ към Домашния социален патронаж в пълен капацитет за срок от още една година от датата на одобрение на окончателния доклад от управляващия орган, коментира зам.-кметът.
За развитието на дейността по проекта към Домашния социален патронаж бе създадено „Звено за услуги в домашна среда“, а реализацията му бе в тясно сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" и Бюрото по труда. Общата цел бе подобряване качеството на живот на хората с трайни увреждания, като капацитетът на обслужваните потребители е 60 души, отговарящи на изискванията да са пълнолетни, с намалена работоспособност над 90% и определена чужда помощ съгласно експертно решение на ТЕЛК. Благодарение на проекта на трудов договор работиха 30 домашни помощници, които обслужваха 60 души. Общо 86 потребители са се възползвали от услугите. Те включват снабдяване с всекидневно необходимите продукти, лекарства и други, поддържане на хигиената в дома, дребни битови ремонти, плащания на данъци, такси и други, приготвяне на храна с продукти на потребителя.
Усвоените по проекта средства до февруари са 152 000 лв., а с предвидените за март и април общият им размер ще достигне 172 000 лв., съобщиха от община Варна.

Коментари

Новини Варна