IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
13:47 | 19 март 2014
Обновен: 21:10 | 15 май 2024

Съдът маха бариерите на „Хоризонт“ и Делфинариума

Съдът маха бариерите на „Хоризонт“ и Делфинариума

По материала работи: Златина Добрева
Съдът маха бариерите на „Хоризонт“ и Делфинариума

Върховният административен съд разпореди да бъдат премахнати бариерите на входовете на морската градина към „Хоризонт“ и Делфинариума. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано. В определението на съда е вписано, че  „ответникът по частната жалба – кметът на община Варна, не изразява становище по нейната основателност“.
Заповедта на кмета на Варна, с която беше забранен достъпът на автомобили по алеите на морската градина в местността „Салтанат“, предизвика лавина от съдебни дела. Част от тях Варненският административен съд реши в полза на жалбоподателите, друга – в полза на общината. През ноември миналата година морските магистрати разгледаха постъпилото от „Овърсийз Хоризонт”АД искане за спиране на предварителното изпълнение на заповед №4170/11.11.2013г., въвеждаща забрана за движение на МПС по алейната мрежа на Морската градина. Съдът прие, че от предварителното изпълнение на заповедта биха настъпили значителни и трудно поправими имуществени и неимуществени вреди за дружеството. В мотивите си съдът сочи още, че забраната за достъп на автомобили до собствения имот на дружеството недопустимо ограничава упражняването на правото му на собственост, гарантирано от закона и конституцията.
След това решение обаче знаците – В 2, които значат „забранено влизането на превозни средства в двете посоки“, не бяха махнати и бяха налагани глоби на нарушителите.
След няколко обиколки по съдебните инстанции делото приключи днес, поне що се отнася до частта за забранителните знаци. В решението на върховните магистрати пише: „Нарежда се да се прекратят безусловно действията на кмета на община Варна, извършващи се на територията на гр. Варна, местност Салтанат, изразяващи се в поставяне и държане на нови пътни знаци „В2” в началото на пътя от бул. „Княз Борис I” към комплекс „Хоризонт” и преди КПП „Делфинариум”. Определението, в тази му част, подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията. Връща делото в останалата му част на същия състав на Административен съд – Варна, за постановяване на допълнително разпореждане по искането на „Овърсийз-Хоризонт” за защита срещу неоснователните действия по контрол на забраната за движение по пътищата в Приморски парк.
Определението не подлежи на обжалване“.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна