IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
07:56 | 19 март 2014
Обновен: 19:49 | 15 април 2024

Откриха пукнатини и течове в детска градина

Откриха пукнатини и течове в детска градина

По материала работи: Златина Добрева
Откриха пукнатини и течове в детска градина

В Седмична детска градина № 3 „Детско градче" във Варна има пукнатини по тавана, стените, колоните и наличие на влага и течове. Хидроизолацията на плоския покрив е компрометирана. Това показа проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) заедно с представители на регионалните здравни инспекции и на пожарната в 3606 държавни и общински училища и забавачки в цялата страна, строени преди повече от 10 г.
Опасност крие и ЦДГ № 15 „Гълъбче" във Варна. Проверката там е показала, че югоизточният край на блок А е пропаднал, терасата на първия етаж е отцепена по цялото протежение и по диагонал. Има и видими пукнатини по тавана, пода и стените.
В някои случаи на проверяващите не са били представени документи за извършени преустройства. Така например за ЦДГ № 22 „Горска приказка" в кв. „Аспарухово" не са били представени документи за наново монолитно изграден втори етаж. В ЦДГ № 12 „Пинокио", също в „Аспарухово", има изпълнени стоманобетонни плочи на 1 и 2 етаж на основната сграда и филиала.
Във Варненско са били проверени 140 обекта, от които 70 училища и 70 детски градини, информира Дарик. Установени са общо 73 нарушения на Закона за устройство на територията /ЗУТ/. В повечето от случаите става въпрос за пукнатини. Открити са и 13 нарушения на противопожарните норми.
Проверките са извършени в периода от 7 - 28 февруари. В страната са установени общо 903 нарушения на разпоредбите на ЗУТ, 216 на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност. Нарушенията по ЗУТ най-често се изразяват в наличие на пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаване на хидроизолацията на покривите на съответните сгради.
Резултатите от инспекциите продължават да се анализират задълбочено и се пристъпва към конкретни действия за отстраняване на констатираните нередности и отклонения, отбелязват от ДНСК.

Коментари

Новини Варна