IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Начало
14:00 | 20 февруари 2014
Обновен: 19:52 | 15 април 2024

Повечето от медиците в МБАЛ „Света Анна“ против промените в борда на болнницата

Повечето от медиците в МБАЛ „Света Анна“ против промените в борда на болнницата

По материала работи: Златина Добрева
Повечето от медиците в МБАЛ „Света Анна“ против промените в борда на болнницата

В редакцията на „Черно море“ се получи становище от инициативен комитет на МБАЛ „Света Анна” по повод последното общо събрание на дружеството, на което бе подменен съвета на директорите по предложение на здравния министър.
В него се казва, че преди общото събрание Общинският съвет на Варна (съветници от всички различни партии) e гласувал единодушно против  рокадата на съвета на директорите. Това не е маловажно, защото болницата обслужва преди  всичко гражданите на Варна. ОбС е оценил подобаващо предишното ръководство, което е било добър стопанин на болницата – не е натрупало дългове, повишило е заплати, открити и ремонтирани са осем клиники и отделения и др. Не е без значение и позицията на община Варна като втори по големина акционер (след МЗ), която подпомагала финансово болницата.
Според дяловия капитал е имало кворум на събранието. Решаващия глас е бил на МЗ, което  притежава 51% от капитала на болницата.
Болшинството от служителите на болницата  също не са съгласни с решението на д-р Таня Андреева за подмяна на двамата члена на съвета  на директорите, се казва в становището.
Дни преди общото събрание хабилитирани лекари и други - началници на клиники и отделения, са изпратили писмо до здравния министър, че не приемат налагане на рокадата на борда. На мястото на д-р Николов - досегашния изпълнителен директор, който отсъстваше поради заболяване, е предложен нов - хабилитирано лице. Мотивите са били, че досега изпълнителните директори са били членове на колектива на болницата, утвърдени клиницисти, лекари с управленчески опит.
Като отговарящ на тези изисквания в писмото е предложен доц. Георги Кючуков, началник на клиниката по неврохирургия, който вече е бил в ръководството на болницата и притежава  административен управленчески опит. В професионалната биография на д-р Тасков  липсва административен опит. Младостта си има предимства, но за ръководен пост се изисква опит  и повече зрялост. До общото събрание той е работил в друга болница. Мнението на служителите на болницата не е  взето под внимание от здравното министерство.
На общото събрание бе извадена и гласувана единствено кандидатурата на д-р Тасков и д-р Ангелова, което породи напрежение сред работещите в здравното заведение.
Какво предстои да стане, зависи от становищата на Варненския административен съд и МЗ, което да преосмисли своето решение и се съобрази с мнението и предложението на работещите в една ключова болница в региона, завършва становището на инициативния комитет.

Коментари

Новини Варна