IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
13:04 | 18 февруари 2014
Обновен: 19:53 | 15 април 2024

Водното спасяване чества юбилей

Водното спасяване чества юбилей

По материала работи: Златина Добрева
Водното спасяване чества юбилей

2014 г. е юбилейна за водно-спасителната дейност в страната. През т.г. честваме 50-годишнината от създаването й, съобщи Лавренти Силов от областния съвет на БЧК – Варна. По повод на юбилея ще има програма с прояви, която ще бъде обявена съвсем скоро.
Професията воден спасител става все по-търсена и популярна, каза още Силов. През м.г. са обучени нови 174 души, от които 135 за басейн и 39 за море. 34 младежи завършиха успешно курс „Млад спасител“. 6 от тях получиха сертификатите си лично от председателя на БЧК Христо Григоров на годишното отчетно събрание на областната червенокръстка организация. Неговото пожелание бе да останат да работят в България. 80% от завършилите обучението предпочитат да се реализират в чужбина, посочи Григоров.
В БЧК – Варна, действа успешно и изградената система  за заверка на талони. Определена е комисия, която провежда контролните плувания целогодишно. Прави се и проверка за първа долекарска помощ. През м.г. бяха заверени 588 талона, посочи Силов. Тъй като дейността е целогодишна, при нас идват водни спасители от различни краища на страната, добави той.
БЧК – Варна, е сред малкото организации, които се занимават с превенция на травматизма при къпане и плуване в морето и водните басейни. През м.г. със съдействието на РИО – Варна, бяха разпространени диплянки със съвети между 10 000 ученици от пети и осми клас във Варна и областта. Отделно бяха направени и 5000 диплянки на руски език за туристите в СОК „Камчия“ и комплексите.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна