IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
07:38 | 18 февруари 2014
Обновен: 08:47 | 24 март 2024

Изкуствен свят ще симулира бедствия в Техническия университет

Изкуствен свят ще симулира бедствия в Техническия университет

По материала работи: Златина Добрева
Изкуствен свят ще симулира бедствия в Техническия университет

Първа по рода си в България лаборатория по виртуална реалност бе открита вчера в Техническия университет във Варна. Тя е единствената от типа „Corner cave” у нас. Технологията й позволява пълно потопяване и получаване на максимално реалистична визия в изкуствен свят, обясни доц. Велко Наумов, който представи новата придобивка. За получването на реални изображения се прожектират 2 3D образа върху 2 от стените на стаята, които са под прав ъгъл. За екран се използва самата стена. В същото време 6 камери следят месположението на потребителя с точност от 0,1 мм. Магията започва, когато се сложат специалните очила и всичко „оживява“. Средата е напълно реална, като потребителят може да се движи в нея, също и да мести предмети, чрез жестове на ръката. Системата следи дори и мимиките на лицето. „Не само че се виждат триизмерни обекти, но и човекът може да взаимодейства с тях“, посочи доц. Наумов. Коментира и че притокът на данни е неограничен, като непрекъснато могат да се добавят нови предмети, фактори и светове. Лабораторията дава възможност да се симулират най-различни ситуации като управление на тежки машини. Доц. Наумов посочи, че в САЩ подобна система помага за разработването на стратегия за борба с масовите безредици. След придобивката и във Варна ще могат да се извършват симулации на екстремни ситуации като пожари, земетресения, аварии, а също и на стресови състояния като разлчини фобии.
„Искаме да използваме продукта не само с образователна цел, но и с изследователска. Ще търсим сътрудничество и с други университети“, заяви доц. Наумов.
Студентите могат да създават всякакви светове, могат да вкарват най-различни предмети, обясни представителят на фирмата, чието дело е системата, Александър Димов. „Виртуалната реалност вече не е част от бъдещето, а е в настоящето“, коментира той. Димов заяви и че в Европа има едва 10 – 15 лаборатории от типа „Corner cave”, като броят се увеличава постоянно, тъй като стават все по-евтини. Той посочи още, че системите за виртуална реалност в света са около 1000.
Технологията позволява дори потребители от различни населени места да се свържат в една реалност. До момента в лабораторията в ТУ – Варна, са вложени 72 000 лв. Тя може да се използва в инженеринга, в социалните и правните науки, в архитектурата, за намаляване последствията от бедствия и аварии, в медицината и в изкуството.

Коментари

Новини Варна