IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
07:44 | 6 февруари 2014
Обновен: 16:41 | 15 май 2024

До края на годината свършват местата в гробищата

До края на годината свършват местата в гробищата

По материала работи: Златина Добрева
До края на годината свършват местата в гробищата

До края на 2014 г. местата в гробищен парк "Тополи" ще свършат. Това съобщи по време на днешното заседание на постоянната комисия "Собственост и стопанство" директорът на фирма "Обреди" Любчо Любчев. Според него проблемът е много тежък и спешно трябва да се вземат мерки.

Броят на погребенията във Варна се е увеличил. През 2013 г. погребаните в града ни са 3800, а през 2012 г. са били са били 3600.
Лючбев разкри, че според Общия устройствен план на Варна, има възможност да се изгради нов гробищен парк на площ от 300 декара в местността Кантара.
Единствената ни възможност за разширение е на юг, на изток няма никакви терени, обяви Любчев. Той добави, че най-новите гробища във Варна са тези в квартал „Виница“. Там проблемът беше решен, защото преди това карахме труповете от квартала през целия град чак до „Тополи“, каза директорът на „Обреди“.
2950 лв. струва гроб на Централните градски гробища във Варна. Тук мястото е за вечни времена, но пък имаме проблем с роднини на ползвателите, които смятат, че е тяхна и земята, каза Любчо Любчев. На „Тополи“ гробът струва 240 лева. Традицията на българите е такава, че не кремират близките си. Хорат предпочитат трупополагането, добави Любчев.
Общинските съветници от комисията взеха решение да се организира временна комисия, която да реши проблемите с липсата на места за погребения.
1 милион лева на влог в различни банки има дружество „Обреди“, съобщи пред съветниците Любчо Любчев. Благодарение на това наше решение печелим около 48 000 до 55 000 лева от лихвите, добави управителят на дружеството. Съветниците увеличиха капитала на „Обреди“, въпреки протеста на Любчев. Според него това ще намали няколко пъти печалбата на фирмата, която изкарвала близо 500 000 лева. Местните парламентаристи обаче успокоиха Любчев, че няма връзка между увеличаването на капитала и печалбата.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна