IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
12:42 | 23 януари 2014
Обновен: 07:30 | 24 април 2024

8 огромни ветрохода превземат Варна на 30 април

8 огромни ветрохода превземат Варна на 30 април

По материала работи: Златина Добрева
8 огромни ветрохода превземат Варна на 30 април

8 огромни ветрохода от клас А се очаква да дойдат на регатата „Тол шипс“ тази година във Варна. Това съобщи днес капитан Тома Томов, който е председател на организационния комитет за града ни.
20 кораба са се регистрирали до момента за участие в регатата. Екипажите са от Великобритания, Русия, Украйна, България, Турция, Швеция, Италия, Малта, Пакистан. Финландски младежи пък са решили да наемат българска яхта, за да се включат в регатата. Красивите ветроходи ще се покажат пред варненци от 30 април до 3 май.
75-годишен румънски ветроход, все още част от Военноморските сили на северната ни съседка, също ще вземе участие в регатата, каза капитан Томов. Името на кораба е „Мирча“. В надпреварата е включен най-големият руски ветроходен кораб „Сезоф“. Перлите на руското ветроходство „Надежда“ и „Мир“ също ще бъдат във Варна. „Калиакра“ и „Роял Хелена“ са българските представители. Пакинстанският ветроход е с името „Рахнаварт“.
Корабите от „Тол шипс“ ще бъдат придружавани от по-малки съдове класове B, C, D, уточни Тома Томов. За да покажат уважението си към Варна, всички участници в регатата ще представят уникалния „Парад на ветрилата“. Той ще се състои на 3 май и ще продължи близо 2 часа, разкри капитан Томов.
Варна трябва да подсигури адекватна спортна и културна програма като част от регатата, стана ясно днес. До момента сме отпуснали 125 000 лева от общинския бюджет за мероприятието, каза на свой ред главният секретар на общината Кристиян Богоев. Търсят се спонсори, които да се включат с финансиране.
93-ма студенти, курсанти и младежи са изявили желание да бъдат доброволци по време на регатата, съобщи Тома Томов. Необходими са ни 80 души, за да е наред всичко, добави капитанът. Кандидатите могат да подават заявленията по електронен път до края на февруари.
Цялата регата ще продължи 428 морски мили. Ако вятърът спре, спираме състезанието и разрешаваме да се пуснат корабните двигатели, разясни главният съдия на регатата Питър Нюел.
Освен Варна ветроходите ще минат през Сочи, Констанца, Новоросийск.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна