IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
07:26 | 15 януари 2014
Обновен: 02:13 | 26 април 2024

За по-малко от 3 месеца 60 души се заразиха с трихинелоза

За по-малко от 3 месеца 60 души се заразиха с трихинелоза

По материала работи: Златина Добрева
За по-малко от 3 месеца 60 души се заразиха с трихинелоза

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за периода януари - март 2013 г. са регистрирани 60 спорадични случая на трихинелоза. Възникнали са и 2 взрива на територията на София и Добрич. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна по повод на масовата зараза с трихинелоза в Пловдивско. По последни данни в специализирани лечебни заведения в Пловдив и София са хоспитализирани общо 41 души, 5 от които деца. Пациентите са консумирали месо от глигани, непроверено от ветеринарните власти.
На територията на страната ежегодно се регистрират случаи на трихинелоза при хората. През последните 5 години (2008 – 2012 г.) са възникнали общо 22 епидемични взрива, при които заразено месо и месни продукти са консумирали 1404 души, а при 342 е доказана трихинелоза, съобщават още от РЗИ - Варна.
Изводите от проведените епидемиологични проучвания са, че най-честата причина е консумацията на опаразитено с трихинелни ларви месо и месни продукти от домашни и диви прасета без проведен предварителен ветеринарен контрол.
Трихинелозата е една от тежко протичащите паразитни болести при хората и млекопитаещите животни. Причинителят е малък кръгъл червей. Обичайни гостоприемници на паразита са дивите и домашните месоядни и всеядни животни – свине, вълци, чакали, мишки, плъхове и други. Те се заразяват от умрели от трихинелоза мишевидни гризачи, а човекът - при консумация на сурово или полусурово (недостатъчно термично обработено) месо и месни продукти – кайма, наденици, луканки.
Трихинелозата много често наподобява грип, ревматизъм, ентероколит, алергия, миозит, бъбречни болести и други. Тежестта й зависи от количеството на паразита в консумираното месо, от погълнатото количество, от степента на термичната обработка, както и от имунното състояние на човешкия организъм.
Заразата започва най-често от 5-ия до 25-ия ден след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията са стомашно-чревен дискомфорт, постепенно засилваща се отпадналост и висока температура, достигаща 40 - 41°С, неповлияваща се от антибиотици. Появяват се и отоци около очите, веждите и клепачите, както и обрив по тялото, болки при гълтане, дъвчене, дишане и при движение. Повишава се и дразнимостта към светлина и шум. Преболедувалите остават с намалена работоспособност за продължителен период от време.
Начините за предпазване са месото от домашна свиня или диво прасе да се консумира само след изследване за трихинели от ветеринарните органи, тъй като по външен вид заразеното месо не се различава от нормалното. Приготвените кайма, наденица, суджук, луканка и други трябва да се ядат само след много добра термична обработка – печене, варене или пържене, съветват още от РЗИ – Варна.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна