IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
07:10 | 11 януари 2014
Обновен: 07:56 | 24 април 2024

Варна и областта закъсаха за начални учители

Варна и областта закъсаха за начални учители

По материала работи: Златина Добрева
Варна и областта закъсаха за начални учители

В учебните заведения във Варна и областта най-много незаети позиции са обявени за начални учители и възпитатели, сочи справка за свободните работни места на Регионалния инспекторат по образованието - Варна.
Възпитател начален етап търсят няколко училища. Сред тях са ОУ „Добри Войников“ в село Каменар, ОУ „Стоян Михайловски“ - Варна, НУ „Иван Вазов“, Дългопол. В село Езерово две училища са обявили свободни места за възпитатели - ОУ „Капитан Петко войвода“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, в което недостигат трима педагози. Нужда от начални учители има в НУ „Иван Вазов“, Дългопол, и в ОУ „Свети Климент Охридски“, с. Изворско.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова посочи, че не се наблюдава недостиг от педагози, като нуждата от такива специалисти е обезпечена. Тя обясни, че нарастването на потребността от възпитатели и начални учители се обяснява с увеличението на полуинтернатните групи.
Сред останалите обявени свободни работни места са за учители по английски език, български език и литература, история и цивилизация, математика и информатика. Преподавател по физика и астрономия се търси в Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“. Повечето свободни позиции са обявени в учебни заведения в областта. Генова обясни, че най-много учители кандидатстват за едно място обикновено в по-реномираните учебни заведения в града, докато в по-малките населени места може да има и само по 1 кандидат.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна