IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
10:02 | 6 януари 2014
Обновен: 10:28 | 27 март 2024

Студент извади кръста. Дядо Коледа мина с джет

Студент извади кръста. Дядо Коледа мина с джет

По материала работи: Златина Добрева
Студент извади кръста. Дядо Коледа мина с джет

21-годишният студент Александър Николов извади богоявленския кръст от морето край Първа буна. Александър е студент в Икономическия университет. Той се оказа най-бърз в надпреварата с още 46 претенденти да уловят кръста, хвърлен от новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.
Всичко започна още в 8.30 часа. Тогава в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ бе отслужена тържествена Богоявленска литургия. След нея митрополит Йоан, обграден от красиви хоругви и свещеници, излезе пред множеството на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. Предстоеше освещаване на бойните части и знамената.
Край катедрания храм освен стотиците варненци бяха още кметът Иван Портних, областният управител Иван Великов, председателят на общинския съвет Иван Луков, районни кметове, депутати, ветерани.
Духовни сили, здраве и мъдрост пожела на миряните Дядо Йоан. Той призова да сме твърди във вярата си и измоли благодат, която „да ни обнови“.
След военния ритуал шествието начело с Дядо Йоан и градската управа се отправи по бул. „Княз Борис І“ в посока Морската градина. Предстоеше полагане на венци и цветя на паметника на Христо Ботев.
Въоръжени с телефони и фотоапарати варненци снимаха шествието, за чието озвучаване се погрижи Духовият оркестър към Военноморските ни сили. Някои от зяпачите дори решиха да се включат в манифестацията. Множеството бе посрещнато с тържествен камбанен звън, когато премина покрай черквата „Свети Николай“.
Пред паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците в Морската градина се бяха събрали мнозина варненци. Там шествието спря и с военен ритуал всички заедно почетоха паметта на великия революционер.
Някои обаче придвидливо пропуснаха това събитие, за да си намерят хубави места по височините в Морската градина с изглед към морето. Оттам те щяха да наблюдават Великия Богоявленски водосвет. По план той трябваше да се проведе на Първа буна. Хората носеха със себе си шишенца и буркани, в които да отнесат част от осветената от митрополита морска вода.
Към 11.30 часа хиляди бяха обградили околните на буната пространства и очакваха ритуалът да започне. 47-те момчета, които се бяха записали за участие в състезанието за улавяне на кръста, загряваха по буната. Някои бягаха и скачаха, други стояха навлечени с по няколко ката дрехи, за да се запазят топли.
Минути преди митрополит Йоан да дойде на буната, край нея изрева мощният двигател на джет. Той бе управляван от Дядо Коледа. След малко се появиха и две джуджета, очевидно помощници на Добрия старец. Тримата направиха невероятно водно шоу за зяпачите.
Блясъкът на хоругвите освети плажа, митрополит Йоан и официалните гости пристигнаха на Първа буна. Негово високопреосвещенство извърши водосвета, след което хвърли кръста в морето.
Най-съобразителен се оказа студентът Александър Николов. Той пръв грабна кръста. Оказа се, че Сашо е победител и в миналогодишната надпревара. Николов пожела здраве, щастие и успех на семейството си и всички варненци. Най-младият плувец вчера бе 15-годишният деветокласник от НУИ „Добри Христов“ Данаил Цветков. Най-възрастният любител на студените морски води отново бе 74-годишният редовен участник Васил Тепеделенев.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна