IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
13:42 | 3 юли 2014
Обновен: 03:44 | 27 март 2024

Кметът иска комисия да следи ремонта на Двореца

Кметът иска комисия да следи ремонта на Двореца

По материала работи: Златина Добрева
Портних вдигна жълт картон на районните кметове за чистотата

Комисия, в която да влязат представители на Общинския съвет, Строителната камара, неправителствени организации, да следи от началото до края изразходването на средствата за ремонта на Двореца на културата и спорта (ДКС), за да няма спекулации по темата, поиска кметът на Варна Иван Портних, цитиран от собствената си информационна служба. Той припомни накратко хронологията по отпуснатите пари за ремонт на обекта.
„След разговори с премиера Пламен Орешарски през август м.г. той пое ангажимент за осигуряване на финансиране за ремонт на ДКС, за да може Варна да има спортно съоръжение, което може да бъде ползвано за големи спортни и други събития. Многократно разговарях с президента на Българската федерация по волейбол и с вицепрезидента на световната федерация, като получих уверения, че ако към 15 ноември сме покрили критериите за базата, Варна ще бъде домакин на Европейското първенство по волейбол заедно със София“, обясни той.
„Първата част от сумата - 500 000 лв., бяха осигурени, за да започне проектиране. Преведена бе обществена поръчка, която е обжалвана и до момента няма окончателно произнасяне от съда. Разбирам, че ръководството на ДКС e обявило поръчка за избор на изпълнител. Това означава, че първо отваряне на документите ще бъде в средата на август - т.е. до 15 ноември шансът да има избран изпълнител е почти нулев. При едно обжалване заплахата е тези 4,5 млн. лв., осигурени от държавния бюджет за 2014 г., да не бъдат усвоени и да бъдат върнати. Така Варна ще изгуби възможността да бъде домакин на Европейското по волейбол, а евентуално нови средства трябва да се чакат от новото правителство“, допълни Иван Портних.
„Намерихме вариант общината, по силата на рамковите договори, които вече са сключени с фирми, да възложи пряко тази ремонтна дейност. Още повече, че в решението на МС като бенефициент на отпуснатите средства е посочена община Варна. Това означава, че до 15 ноември залата ще бъде обновена и ще покрием изисквания на световната федерация по волейбол. Смятам, че всички спекулации, които се завихриха вчера, са несъстоятелни. Нека тези хора, които ги провокират, да излязат с имената си и да обяснят защо няма да има европейско първенство във Варна. Не ми се ще да мисля, че цялата тази история ще се повтори както с проектирането – да бъде фаворизиран някой. Внесъл съм предложение за решение до ОбС, за да се проведе дебат, надявам се всички да се обединим в усилието градът ни да бъде домакин на този престижен спортен форум“, каза кметът.

Коментари

Новини Варна