IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
15:43 | 22 юли 2014
Обновен: 20:49 | 17 април 2024

КРС: Родните радиостанции по морето станаха повече от турските

КРС: Родните радиостанции по морето станаха повече от турските

По материала работи: Борис Проданов
КРС: Родните радиостанции по морето станаха повече от турските

Нашествието на турски радиостанции по родното крайбрежие намалява. Радиопрограмите от южната ни съседка, които от години са основен замърсител на родния ефир, тази година са по-малко, отчитат от Комисия за регулиране на съобщенията(КРС).
Проверка на ефирния регулатор отпреди два дни е показала, че във Варна се хващат само 3 устойчиви сигнала (над 45 dB) на турски радиа при 26 български. Подобна е била ситуацията през юни, когато са отчетени 5 турски и 31 български радиостанции. За сравнение миналия юни тук са били засечени 103 турски радиа при 26 родни, отбеляза председателят на КРС Веселин Божков.
Намаляват влиянието на турските радиостанции и в Бяла и Балчик. Замерванията тези дни са показали една турска и 35 български станции в Балчик. В Бяла пък „се хващат" 55 родни и 5 турски радиостанции, показва още проведеното тази седмица наблюдение на ефирния регулатор.
Намаляването на чуждото „радионашествие" се дължи и в промяна в поведението на турската страна. По настояване на КРС и съдействие от страна на турския регулатор големите радиостанции в южната ни съседка са намалили мощността на предавателите си, отбеляза Веселин Божков. В същото време не всички български оператори инвестират в подобряване на излъчвателната техника и антените си.
За честотите, за които КРС са дали разрешение за излъчване, няма смущения или наслагване на сигнал от чужди станции. Регулаторът обаче не може да спре сигнал от чужда станция, излизащ в свободния ефир, призна Божков. „Не сме полицаи да ги спрем във въздуха", коментира шефът на КРС.
Смущенията на радиоефира се засилват заради ефекта на „топлото море". Радиовълните на турските радиостанции навлизат безпрепятствено на българска територия при горещо време и спокойно море. Съответно сигналът прониква по-трудно при дъждовно време, а когато е по-студено, се чуват по-малко чужди станции.
Румънски, молдовски и украински радиостанции също се чуват по родното Черноморие. В същото време български радиостанции „се хващат" в Истанбул, Букурещ и Констанца, разкри председателят на ефирния регулатор. Оплаквания срещу наши станции в чужбина обаче няма.

Коментари

Новини Варна