IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
17:21 | 23 юли 2014
Обновен: 20:49 | 17 април 2024

Здравната каса за опашките: 40 - 50% от чакащите нямат нужда от презаверка на книжките

Здравната каса за опашките: 40 - 50% от чакащите нямат нужда от презаверка на книжките

По материала работи: Ставри Таргов
Здравната каса за опашките: 40 - 50% от чакащите нямат нужда от презаверка на книжките

Заради наплива от хора работното време е удължено с час

40-50% от чакащите на опашки при нас нямат нужда от презаверка на рецептурните книжки. Това съобщи за chernomore.bg д-р Диан Димов, директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Варна.
Както е известно, приета промяна в Международния класификатор на болестите наложи пререгистрация на рецептурните книжки на повечето хроничноболни у нас. Крайният срок е 31 август т.г. Пациентите, които трябва да пререгистрират рецептурните си книжки, трябва да се обърнат за информация най-напред към общопрактикуващия си лекар. Някои от варненските аптеки също предлагат консултации в това отношение. Презаверяването на рецептурните книжки е свързано с въвеждането на четирицифрени кодове за заболяванията, но не е задължително за всички болести.
При нас опашките са основно сутрин и след 11 ч. намаляват, уточни д-р Димов. В някои дни между 14 и 15 ч. дори няма никакви пациенти, добави той. За да посрещне потока от хора, РЗОК – Варна, е удължила работното си време до 17 ч. Постовете за обслужване на пациенти са увеличени и вече са 5. Въпреки че юли и август са традиционно отпускарски месеци, ще направим всичко възможно хората да не го усетят, увери шефът на РЗОК – Варна. Неговият съвет все пак е пациентите да не изчакват крайния срок, за да извършат пререгистрацията.
От 1 септември аптеките ще работят само с презаверени рецептурни книжки. Всички документи, минали през Здравната каса от началото на годината, са с новите кодове.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна