IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
05:39 | 11 септември 2014
Обновен: 00:36 | 19 април 2024

Д-р Иванов: Пазете децата от заболявания на опорно-двигателния апарат

Д-р Иванов: Пазете децата от заболявания на опорно-двигателния апарат

По материала работи: Златина Добрева
Д-р Иванов: Пазете децата от заболявания на опорно-двигателния апарат

Децата в системата на основното образование са най-застрашени от заболявания на опорно-двигателния апарат заради тежките ученически раници. Те могат да доведат до болки на гърба и врата, преумора на мускулите, натиск върху раменете и врата, изкривяване и притискане на гръбначния стълб. Изследванията сочат, че сакът не трябва да тежи повече от 10% от теглото на ученика.
„По отношение на проблема трябва да се мисли за превенция, тъй като възстановяването на последствията за здравето е труден процес. Един от вариантите е в училищата да разполагат с нужните учебници. Така малчуганите ще носят само тетрадки и учебни пособия. Множество са родителите и близките на дечица, които ги придружават до учебната сграда именно за да не претоварват малчуганите,“  посочи д-р Иван Иванов, началник на ДКЦ „Св. Клементина“ във Варна.
Според специалиста внимание трябва да се отдели и на правилната стойка, която да се утвърди още в ранна детска възраст. „Упражненията за заздравяване на мускулатурата, както и дихателните такива, са подходящи за най-малките. Благоприятни за правилното развитие на подрастващите са спортове като  плуване, гимнастика, лека атлетика,“ каза още д-р Иванов.
Мария Христова

Коментари

Новини Варна