IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
09:02 | 11 септември 2014
Обновен: 17:53 | 26 април 2024

РЗИ – Варна: При склонност на близък към самоубийство потърсете психолог

РЗИ – Варна: При склонност на близък към самоубийство потърсете психолог

По материала работи: Златина Добрева
РЗИ – Варна: При склонност на близък към самоубийство потърсете психолог

При склонност към самоубийство всеки може да се обърне за помощ към лекари специалисти и психолози във Варна. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Поводът е Световният ден за превенция на самоубийствата, който се отбеляза на 10 септември. В община Варна към дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” работи Общински център за  извънучилищна психологична подкрепа и  консултиране на деца, родители и педагози на тел. 052/641 782 и 0882/567 038, съобщиха още от РЗИ.
По данни на Световната здравна организация ежегодно се самоубиват около 1 000 000 души, т.е. на всеки 40 секунди някъде по света някой слага край на живота си. Суицидите са петата поред причина за смърт сред хората след сърдечните заболявания, туморите, инсултите и нещастните случаи. В България ежегодно се самоубиват около 1500 души. Това е един от проблемите с нарастваща значимост. Смята се, че у нас във възрастта между 15 и 45 г. самоубийствата са третата поред причина за настъпване на смърт, като дори през някои години смъртността надвишава тази от пътнотранспортни произшествия. Върху ръста им влияят силните социални сътресения.
В повечето случаи идеята за самоубийство е завладяла изцяло съзнанието на индивида за сравнително продължителен период от време и дава своите външни признаци в действията му, като депресивно състояние, алкохолна зависимост, разговори или заплахи за самоубийство, опаковане и подреждане на личните вещи, раздаване и подаряване на лични вещи. Наличието на няколко от тези признаци в поведението на даден човек следва да се приема като тревожен симптом и да се потърси помощ от специалист. Навременната подкрепа и намеса са в основата на превенцията, съобщават още от РЗИ – Варна.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна