IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
11:32 | 17 септември 2014
Обновен: 20:13 | 15 април 2024

Засякоха 44 души, работещи на черно

Засякоха 44 души, работещи на черно

По материала работи: Златина Добрева
Засякоха 44 души, работещи на черно

Инспекцията по труда (ИТ) във Варна засече 44 души, работещи без трудови договори през летния сезон. Установените нарушения по работното време са 313, по заплащането на труда – 151. Съставените актове са 358. През летния сезон ИТ – Варна, е извършила 744 проверки в 660 фирми с над 20 000 души персонал.
Масови нарушения в трудовите договори на сезонните работници по Южното Черноморие е установила Главната инспекция по труда (ГИТ), съобщава Investor. bg. Голяма част от договорите например са сключени на 10 юли – датата, на която беше обявено началото на проверките в курортите по морето.
Най-честите нарушения са на работното време – нерегламентирано полагане на извънреден труд и неспазване на изискванията за почивка. Повечето работодатели не плащат нощен труд, нито по-високи надници за работа в почивни дни, съобщават от ГИТ.
Други чести нарушения са липсата на документи на обектите, от които да е видно разпределението на работното време и кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. По време на кампанията са извършени 961 проверки в 959 предприятия с 13 290 наети в тях. Установени са 63-ма души без трудови договори.
Данните показват, че нарушения се допускат основно в малките търговски обекти, ресторанти и хотели, докато в по-големите комплекси не се установяват сериозни нередности.
Според ГИТ има положителна тенденция към намаляване на сериозните нарушения по сключването на договори, заплащането на труда и организацията на работното време.
В началото на месеца ГИТ и НАП започнаха съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен. Проверяват се над 2000 предприятия. Проучване на социалното министерство и БАН от миналия месец показва, че сред работодателите са се появили редица сиви практики с цел спестяване на осигуровки.

Коментари

Новини Варна