IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
18:58 | 18 септември 2014
Обновен: 04:29 | 19 април 2024

"Рутинна и неофициална" била натовската визита във Варна

"Рутинна и неофициална" била натовската визита във Варна

По материала работи: Слав Велев
"Рутинна и неофициална" била натовската визита във Варна

Корабът, над който летяха руски бомбардировачи, също ще акостира  на порта в морския град
 
Канадския военен кораб „Торонто” (HMCS Toronto), над който ниско прелетяха два руски бомбардировача, по време на учение на НАТО, ще посети пристанище Варна. Той ще бъде част от делегация от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО, която ще посети морската столица, съобщиха от пресцентъра на ВМС. Според щаба на флота визитата е "рутинна и неофициална", като в нея ще вземе участие и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón).

"Торонто" бе главен герой, в поредната сцена от ескалиращото през последните месеци противостоене между Русия и Запада, която се разигра в Черно море по време на учението „Морски бриз”. Канадското външно министерство обяви, че два руски бомбардировача Су-24 и един военен транспортен лайнер Ан-26 са прелетели ниско над канадския кораб на 6 септември в морето, южно от Украйна. От Отава оцениха действията на руските пилоти като „провокация”. От руското министерство на отбраната отхвърлиха обвиненията, като заявиха че самолетите са изпълнявали планиран полет, от чиито параметри не са се отклонявали. Тогава Москва осъди провеждането на „Морски бриз” в Черно море, подчертавайки, че „тези учения и съпровождащите ги заявления нагнетяват напрежение.

Командирът на "Торонто" капитан II ранг Джейсън Армстронг ще се срещне с кмета на Варна и областния управител на 19 септември. Във връзка с пристигането на корабите, на посещение във Варна, на 21 и 22 септември 2014 година ще бъде командващият Съюзното военноморско командване на НАТО в град Нортууд вицеадмирал Питър Хъдсън, допълват от ВМС. Програмата на визитата включва официално посрещане на вицеадмирал Хъдсън в Щаба на Военноморските сили и работна среща с командира на ВМС контраадмирал Димитър Денев.

Коментари

Новини Варна